The Love Guru (2008)

Regie: Marco Schnabel | 88 minuten | komedie | Acteurs: Mike Myers, Jessica Alba, Justin Timberlake, Romany Malco, Meagan Good, Omid Djalili, Verne Troyer, Ben Kingsley, Jessica Simpson, Kanye West, Deepak Chopra

Er valt maar weinig te lachen met Mike Myers in ‘The Love Guru’, een film waarin platvloerse humor de boventoon voert. Pis- en penisgrappen met als kers op de taart twee parende olifanten is wat ‘The Love Guru’ te bieden heeft. Subtiele humor is dan ook ver te zoeken. Mike Myers lacht in de film nog het hardst om zijn eigen grappen, iets dat jammer genoeg nauwelijks voor de kijker is weggelegd.

Het verhaal zelf is dan ook niet meer dan een kapstok voor Myers om zich volledig uit te leven als maffe goeroe die de nummer één van de wereld wilt worden. Met zijn flauwe grappen en grollen over het Hindoeïsme, sex en woordgrapjes als B.I.B.L.E (Basic Instructions Before Leaving Earth) probeert hij de kijker te vermaken, maar tevergeefs. Ook de vele komisch bedoelde situaties schieten volledig hun doel voorbij. Zo wordt goeroe Pitka (Mike Myers) na een bargevecht een raam uit gegooid. Wanneer hij opstaat zit er nog een keu in zijn kont, die hij er al lachend uit trekt. Myers trakteert de kijker uiteindelijk op zang en dans maar dat helpt de film niet naar een hoger niveau.

Er doen veel bekende acteurs in mee waaronder Jessica Alba en Verne Troyer (Mini Me uit de ‘Austin Powers’ films). Net als in die films wordt ook in ‘The Love Guru’ veel grappen gemaakt over zijn lengte. Sommige zijn zo flauw dat je er toch stiekem om moet lachen, maar het blijft humor van laag niveau. De meest opvallende casting is Sir Ben Kingsley die als de schele leermeester Tugginmypuddha een grappig voorkomen heeft maar te weinig toe voegt aan de film. Justin Timberlake heeft wel een leuke bijrol als ijshockeyspeler Jacques ‘Le Coq’ Grande die dol is op muziek van Celine Dion en die erg groot geschapen is. Dit geeft Myers uiteraard aanleiding om de nodige grappen over te maken.

Voor regisseur Marco Schnabel is dit zijn regiedebuut. Het falen van deze film ligt niet zozeer aan slechte regie, maar eerder aan het zwakke script dat mede geschreven is door Mike Myers, die hiermee zonder meer zijn tot nu toe minst leuke film heeft gemaakt. De film is niet volledig waardeloos. Er zitten een paar leuke grappen in die voor een welkome glimlach zorgen, maar die geslaagde grappen zijn op één hand te tellen.

Marvin Heineman

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 4 september 2008