The Most Wonderful Time of the Year (2009)

Regie: Michael Scott | 88 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Brooke Burns, Henry Winkler, Warren Christie, Connor Christopher Levins, Woody Jeffreys, Serge Houde, Rebecca Toolan, Michael Roberds, Rukiya Bernard, Jennifer Clement, Vanesa Tomasino, Lauro Chartrand, Kathryn Kirkpatrick, Sonya Anand, Sian Sladen

De spierwitte Prodent smiles op de hoes van ‘The Most Wonderful Time of the Year’ voorspellen niet veel goeds. Maar ook al haalt deze Amerikaanse rolprent het niet bij de amuserende Britse kerstkrakers van de afgelopen jaren, deze romcom houdt zich toch verassend goed staande. Regisseur Michael Scott reikt een aantal kerstclichés op een presenteerblaadje aan. En dat is geen schande, want het resulteert in een sfeervol mood board waarmee een ieder in de juiste kerststemming wordt gebracht. Een meer diepzinnigere titel was voor deze film dan ook overbodig geweest. Het is wat het is.

Waar sommige scènes wel erg zoet en gladjes verlopen en Warren Christie in de rol van de perfecte huisvriend en gentlemen hier en daar de irritatiegrens bereikt, zorgt de nodige humor gelukkig voor wat compensatie. Overigens altijd begeleid met een boeket van tokkelende snaarinstrumenten: een middel dat in het algemeen vaker ingezet wordt om komische of ongemakkelijke situaties met audio te benadrukken. Maar de makers van ‘The Most Wonderful Time of the Year’, lijken hier wel patent op te hebben. Uiteraard mogen de alom bekende kerstliederen ook niet ontbreken. Dit maal worden ze terughoudend en geraffineerd uitgevoerd door een strijkorkest, boordevol majeurklanken.

‘The Most Wonderful Time of the Year’ draait om een kerstliefde die zich door zelfbescherming van de knappe betrokkenen moeilijk laat ontpoppen. Uiteraard wordt de kijker vanaf de eerste minuut op het enige juiste spoor gezet en rest er dan ook niets meer dan deze stereotiepe romance mee te beleven. Een besneeuwd dorp, kleurige kerstverlichting, geurende dennenbomen, glimmende cadeaus en een waar kerstdiner met kalkoen bepalen het thema. Het maakt dat deze tv-film geschikt is voor de hele familie.

‘The Most Wonderful Time of the Year’ is dus bovenal een sfeerschepper en gangmaker voor naderende kerst- en feestdagen, maar gaat ook niet veel verder dan het opgelegde sentiment. Met het uitblijven van geslepen en verweven verhaallijnen doet dit filmgenre gewoon wat het moet doen; flinterdun vermaken totdat je de dennengeur kunt ruiken en de sleigh bells hoort klinken. Merry Christmas!

Tjeerd Kooistra