The Muppets (2011)

Regie: James Bobin | 103 minuten | komedie, familie | Acteurs: Jason Segel, Amy Adams, Emily Blunt, John Krasinski, Zach Galifianakis, Selena Gomez, Neil Patrick Harris, Jack Black, Danny Trejo, Ed Helms, Rashida Jones, Katy Perry, Ricky Gervais, Whoopi Goldberg, Donald Glover, Chris Cooper, Billy Crystal

“In de huidige markt spelen jullie niet langer een rol van betekenis,” bijt tv-producente Veronica (Rashida Jones) The Muppets toe. De poppen hopen hun grote comeback te maken, maar blijken niet langer relevant in televisieland. Mensen kijken tegenwoordig liever naar real life-series over ongemanierde jongeren, zo lijkt het. The Muppets, dat is pure nostalgie. Zitten de mensen daar nog op te wachten? Ja dus, meende acteur Jason Segel, de man die voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de wederopstanding van de creaties van Jim Henson. Segel groeide zelf op met The Muppets en besloot zich sterk te maken voor een nieuwe film rond de pluizige beesten. Die film die kwam er. ‘The Muppets’ (2011) is de eerste Muppet-film sinds ‘Muppets from Space’ uit 1999 en de eerste die onder de paraplu van Walt Disney Pictures, die in 2004 de rechten kochten van de erven van Jim Henson. Het is een schot in de roos voor Segel, die de film niet alleen schreef en co-produceerde, maar ook de hoofdrol speelt naast Kermit, Miss Piggy, Fozzy Bear en al die andere vrolijke figuurtjes die voor een feest der herkenning zorgen, in ieder geval bij iedereen van dertig jaar en ouder.

‘The Muppets’, geregisseerd door James Bobin, is zoals je mag verwachten van The Muppets een bruisende muzikale komedie. Men windt er geen doekjes om: de film is gemaakt om de pluchen helden van weleer nieuw leven in te blazen en een nieuwe, jongere doelgroep enthousiast te maken, zonder de oude fans teleur te stellen. ‘The Muppets’ slaagt met vlag en wimpel in die opzet. De film begint met twee broers, Gary (meer mens dan Muppet, gespeeld door Segel) en Walter (meer Muppet dan mens, vertolkt door Peter Linz). Omdat Walter de grootste Muppet-fan is ter wereld (wellicht omdat hij zichzelf in de poppen herkent…) neemt Gary hem mee naar Hollywood voor een bezoek aan oude The Muppets Theatre. Ook Gary’s vriendin Mary (Amy Adams) gaat mee. Zij hoopt op een huwelijksaanzoek van haar vriend, met wie ze al tien jaar een relatie heeft. Het stel komt misschien wat onnozel over, maar het lijkt erop dat Adams en Segel hun rollen bewust zo neerzetten, omdat het hier niet om hen gaat maar om The Muppets.

Tijdens de rondleiding (verzorgd door Alan Alda) vangt Walter per ongeluk op dat de steenrijke Tex Richman (Chris Cooper) snode plannen heeft het theater op te kopen en plat te gooien, omdat er olie in de grond zou zitten. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Samen met Gary en Mary spoort Walter zijn grote held Kermit the Frog (Steve Whitmire) op en lichten hem in. Het theater kan gered worden als The Muppets het kopen voor tien miljoen dollar, die ze zouden kunnen inzamelen door een grote televisieactie te organiseren. Kermit zegt echter dat dit plan niet kan werken, aangezien de mensen The Muppets allang zijn vergeten. Walter drukt hem op het hart dat ze nog steeds erg veel fans hebben en haalt hem over om toch op zoek te gaan naar zijn oude vrienden, die in de laatste jaren allen hun eigen weg zijn gegaan, en The Muppets weer bij elkaar te brengen en een onvergetelijke show in elkaar te draaien. Maar de tijd begint te dringen…

Oude tijden herleven met ‘The Muppets’. Het is een film waar Jim Henson trots op zou zijn. Niet de acteurs maar de poppen zijn de grote sterren. Er is geen computeranimatie voor nodig om deze kleurrijke wezens tot leven te wekken. Het verhaaltje is natuurlijk voorspelbaar, maar snijdt wel hout: net als in de film proberen The Muppets (of in dit geval de mensen achter The Muppets) het door Jim Henson gecreëerde fenomeen nieuw leven in te blazen. Met een keur aan bekende sterren die voor korte cameo’s opduiken (we noemen geen namen, ze zelf spotten is namelijk veel leuker!), en het complete arsenaal aan poppen is het bont gezelschap dat voorbij trekt. Componist Bret McKenzie (bekend van de tv-serie ‘Flight of the Concords’, 2007) werd ingeschakeld voor een reeks aanstekelijke zang- en dansnummers. Zie bij het melige ‘Life is a Happy Song’ bijvoorbeeld maar eens stil te blijven zitten! Het onbetwiste muzikale hoogtepunt is echter het grappige ‘Man or Muppet’, gezongen door Segel en Linz, dat voor de Oscar voor beste originele song genomineerd werd. Segel en zijn Muppets binden in deze film de strijd aan met het cynisme, met als resultaat een oprecht vrolijke komische musical. Dat The Muppets zichzelf ook geregeld op de hak nemen, wekt een vette schaterlach natuurlijk alleen nog maar meer in de hand.

De rol van The Muppers in de entertainmentwereld lijkt nog lang niet uitgespeeld. Kermit, Miss Piggy, Animal, Gonzo the Great, Stadler and Waldorf; ze zijn hun charme nog lang niet kwijt en ogen energieker dan ooit tevoren in hun nieuwste film. ‘The Muppets’ is geweldig amusement voor het hele gezin, boordevol grappen en grollen, soms met ’n knipoog en met af en toe ruimte voor een serieuze noot. Precies zoals we dat van ze gewend zijn dus. Het jaar is misschien nog maar net begonnen, maar we kunnen eigenlijk nu al zeggen dat ‘The Muppets’ een van de vrolijkste films van 2012 is. Een film die niemand eigenlijk mag missen!

Patricia Smagge

Waardering: 4

Bioscooprelease: 8 februari 2012
DVD- en blu-ray-release: 30 mei 2012