The Outpost (2020)

Recensie The Outpost CinemagazineRegie: Rod Lurie | 118 minuten | actie, drama | Acteurs: Scott Eastwood, Caleb Landry Jones, Orlando Bloom, Jack Kesy, Cory Hardrict, Milo Gibson, Jacob Scipio, Taylor John Smith, Jonathan Yunger, Alexander Arnold, George Arvidson, Will Attenborough, Chris Born, Ernest Cavazos, Scott Alda Coffey, Jack DeVos, Sharif Dorani, Henry Hughes, James Jagger, Jack Kalian, Bobby Lockwood

Je hebt oorlogsfilms en je hebt oorlogsfilms, maar ‘The Outpost’ van regisseur Rod Lurie is er een die de kijker niet licht zal vergeten. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal zien we een bataljon van slechts 54 Amerikaanse soldaten die in 2009 de buitenplaats Kamdesh in Afghanistan moesten bewaken. In een vallei, dus Kamdesh ligt eigenlijk dagelijks van alle kanten onder vuur van de Taliban of sympathiserende burgers. Het is bijna een onverdedigbare buitenpost, die als meest gevaarlijke ter wereld te boek stond.


Ondanks de constante dreiging van de Taliban proberen de militairen het respect en het vertrouwen af te dwingen bij de lokale bevolking door hen bij verschillende projecten te ondersteunen. Er worden geregeld vergaderingen belegd waarin overlegd wordt met de ouderlingen van de verschillende bevolkingsgroepen. Maar, er is op de achtergrond de constante dreiging van de ultieme aanval van de Taliban, meermaals aangekondigd door de tolk op de buitenpost, Mohammed.

We zien de eenzaamheid van de soldaten, hun eigen typische jargon en we ‘beleven’ bijna zelf ook de constante dreiging waaronder die mannen hun werk moeten doen. Elke dag kan hun laatste zijn, ze bewandelen een dun lijntje. Want: als de Taliban eindelijk komt, redden ze het met de aantallen munitie, hoe zit het met steun vanuit de lucht?

Als eerste bevelhebber zien we kapitein Keating (Orlando Bloom), die zijn mannen op waardige en eerlijke wijze hun opdrachten geeft. Na diens verscheiden wordt het kamp naar hem vernoemd. Zijn opvolger in het inferno laat ook snel het leven en dan is het de beurt aan kapitein drie, Broward (Kwame Patterson uit “The Wire”). Als deze na een paar dubieuze beslissingen van zijn functie wordt ontheven, is het de beurt aan het duo Romesha (Scott Eastwood) en Bundermann (Taylor John Smith), een staf sergeant en een luitenant die hun eigen mannen door en door kennen. Een bataljon waarin bijvoorbeeld specialist Carter (een prachtige rol van Calen Landry Jones uit ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) als eenling een aparte rol inneemt.

Wanneer de grote aanval zich eindelijk aandient, zien we de ware hel van oorlog voeren. Up close en zeer personal. De doden en gewonden vallen bij bosjes en we zien de kameraadschap en de sentimentaliteit tussen de soldaten onderling. Indrukwekkend. Bij het scheiden van de markt, na het tellen van de slachtoffers, kan de balans worden opgemaakt. Dit bataljon, de Bravo Troop 3-6-1 Cavalry, zal uiteindelijk de meest onderscheiden legereenheid worden, met onder andere een Medal of Honor voor twee nog levende/dienende soldaten.


Onderzoek naar de slag bij Kamdesh/Keating bewees het falen van de Amerikaanse legerleiding. Alle overduidelijk onverdedigbare buitenposten moesten meteen gesloten worden. Een kwestie van too late, too little? Jazeker, want vanaf minuut één staan je nekharen overeind bij het zien van deze dwaze exercitie. Het is nog een wonder dat soldaten deze ‘hellhole’ überhaupt wisten te overleven. Een intense kijkervaring. Oorlog in het echt, door de ogen van helden.

Ruud Stift

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 2 juli 2020
DVD- en blu-ray-release: 6 november 2020