The Prestige (2006)

Regie: Christopher Nolan | 128 minuten | drama, thriller, science fiction | Acteurs: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Piper Perabo, Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Samantha Mahurin, David Bowie, Andy Serkis, Daniel Davis, Jim Paddock, Christopher Neame, Mark Ryan, Roger Rees, Jamie Harris   

‘Every great magic trick consists of three acts. The first act is called The Pledge: the magician shows you something ordinary, but of course…it probably isn’t. The second act is called The Turn. The magician makes his ordinary something do something extraordinary. Now, if you’re looking for the secret…you won’t find it. That’s why there’s a third act called, The Prestige. This is the part with the twists and turns, where lives hang in the balace, and you see something shocking you’ve never seen before’

In ‘The Prestige’ staan de levens van de twee magiërs Robert Angier (Jackman) en Alfred Borden (Bale) centraal. We leren ze kennen als twee jongen mannen die het goochelen onder de knie willen krijgen. Tijdens een van hun trucs gaat er echter iets verschrikkelijk mis. Het voorval leidt ertoe dat de twee vijanden van elkaar worden en de strijd met elkaar aangaan. Alles draait daarbij om The Prestige van de trucs: wat is het geheim van de ander? Hoe zit de truc in elkaar en belangrijker nog: kan deze truc overtroffen worden? Geen van beiden deinst ervoor terug om tijdens de zoektocht naar deze vragen zijn handen vuil te maken. Dit is het begin van mysterieuze, spannende en duistere gebeurtenissen.

‘The Prestige’ houdt je vanaf de eerste seconden in spanning. Schitterende beelden, ongekende spanning en mysterie en zeer goede acteerprestaties. Christian Bale is goed op dreef als Borden en bezit de kwaliteit dat je hem geweldig vindt en tegelijkertijd wel zou willen slaan vanwege zijn geniepigheid. Van de twee illusionisten is hij degene met de briljante trucs, maar hij is geen showman; hij weet het niet te presenteren aan het publiek. Deze rol is weggelegd voor Hugh Jackman die op en top arrogantie uitstraalt, maar zichzelf uiteindelijk ook ‘verlaagt’ om Borden’s trucs te stelen. Michael Caine, Angier’s ingenieur (degene die de zogenaamde illusies ‘ontwerpt’), is – zoals altijd – geweldig, en zijn Londense Cockney accent is een genot om naar te luisteren. Scarlett Johansson, die al een tijdje helemaal hot is in Hollywood, lijkt niet helemaal op haar plek in de film. Haar rol is vrij bescheiden en laat helaas, zoals ze dat in haar andere films doet, niet echt een grote indruk achter. Twee interessante bijrollen zijn voor Andy Serkis, nu eens te zien in het echt in tegenstelling tot zijn computerrol Gollum/Sméagol in ‘The Lord of the Rings’ trilogie, en, jawel, de altijd excentrieke David Bowie.

Dat regisseur Nolan absolute eyecatchers maakt is wel duidelijk. Na zijn geniale ‘Memento’ is ‘The Prestige’ ook absoluut een film die je niet snel vergeet. Bijna alles aan deze film klopt. Het verhaal verveelt geen moment en met de vele, erg verrassende, wendingen zit je van het begin tot het einde in spanning. In ruim twee uur wordt deze spanning opgebouwd tot dan eindelijk het verlossende einde daar is. Tot die tijd kun je simpelweg niets anders doen dan ademloos toekijken.

Terwijl Jackman en Bale streven naar hun ultieme truc, is de allergrootste truc het scenario zelf, met Nolan in de hoofdrol. Iemand die zo iets briljants kan neerzetten moet gewoon een magiër zijn.

Daphna Berger

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 8 februari 2007