The Promise (2016)

Recensie The Promise CinemagazineRegie: Terry George | 133 minuten | drama, geschiedenis | Acteurs: Oscar Isaac, Charlotte Le Bon, Christian Bale, Daniel Giménez Cacho, Shohreh Aghdashloo, Marwan Kenzari, Angela Sarafyan, Tom Hollander, Numan Acar, Igal Naor, Milene Mayer, Tamer Hassan, Alicia Borrachero, Abel Folk, Jean Reno, James Cromwell, Kevork Malikyan, Lucia Zorrilla, Roman Mitichyan, Carlos Miranda

Liefde in oorlogstijd. Dat is waar het in ‘The Promise’, geregisseerd door Terry George (‘Hotel Rwanda’), om draait. En wat voor een oorlogsvoering! De Armeense genocide door de Turken verpakt als Hollywood-epos. Niet voor niets stak de Armeense miljardair Kirk Kerkorian 100 miljoen eigen vermogen in de film. Hij wilde de prent koste wat kost laten maken. Om de wereld te herinneren aan de verschrikkingen die toen, in 1915, plaats vonden.

En dus mochten ook niet de minste acteurs opdraven, Oscar Isaac (als Armeens medicijnenstudent Michael Boghosian), Christian Bale (als Amerikaans journalist Chris Meyers) en in één van de bijrollen Jean Reno (als Franse admiraal ter zee). In de vrouwelijke hoofdrol van gouvernante/illustratrice Ana Khesarian zien we Charlotte Le Bon (‘The One Hundred-Foot Journey’ en ‘The Walk’). En, erg leuk, ‘onze’ eigen Marwan Kenzari in de rol van de vriend van Michael, Emre Ogan.

Drama! Romantiek! Oh ja, en een verschrikkelijke oorlog op de achtergrond, een oorlog die 1,5 miljoen Armeniërs het leven kostte. Dit gegeven wordt door regisseur George kundig weergegeven, maar de echte duiding en diepgang ontbreekt.

Apotheker Michael Boghosian gaat medicijnen studeren in de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, Constantinopel. Daar, in het huis van zijn oom, loopt hij de aantrekkelijke gouvernante Ana, van Frans-Armeense afkomst, tegen het lijf. Ze worden verliefd, maar -helaas- ze heeft al een vriend, de kritische Amerikaanse journalist Chris. Als de oorlog uitbreekt, wordt ook Michael opgepakt. Hij weet te ontsnappen en probeert zijn familie te redden van de Turken. Met behulp van Ana en Chris, die alles op alles zetten om Armeense wezen in veilige haven te brengen.

Tussendoor maken we kennis met de barbaarse Turkse generaal Faruk Pasha (Tamer Hassan) en één van zijn ondergeschikten, luitenant Emre Ogan (Kanzari), die -tegen alle waarschuwingen in- zijn vrienden blijft helpen waar het kan. Michael, Chris en Ana worden uiteindelijk samen met 5000 andere Armeense vluchtelingen gered door de Franse marine. Maar tegen een hoge prijs!

Bij het kijken naar ‘The Promise’ bekruipt je een dualistisch gevoel. Het is allemaal prachtig vormgegeven, maar het voelt toch een beetje raar: een driehoeksverhouding ten tijde van een slachtpartij. Er zijn momenten die je raken, zelfs een paar jankmomenten. De acteerprestaties zijn over de hele breedte voldoende te noemen, maar toch is het allemaal iets te vlak. ‘The Promise’ belooft veel, maar laat de kijker uiteindelijk toch met een katterig gevoel achter. Toch: een 8+ voor de getoonde durf, want zo’n controversieel onderwerp? Daar zal niet iedereen in Hollywoodland zich aan willen branden…

Ruud Stift

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 15 juni 2017
DVD-release: 18 oktober 2017