The Punk Syndrome-Kovasikajuttu (2012)

Regie: Jukka Kärkkäinen, Jani-Petteri Passi | 85 minuten | documentaire, komedie, drama, muziek | Met: Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle, Toni Välitalo, Kalle Pajamaa, Kyösti Välitalo, Aira Välitalo, Sirkka Leikola, Jari Nordström, Niila Suoranta

Vier gozers die in een repetitiehok teringherrie spelen met de versterkers helemaal open. Het is een beeld dat iedere muzikant, amateur of professional, zal herkennen. Ja, zelfs de Rolling Stones zijn ooit zo begonnen. Het is een hobby als een ander. In het geval van Pertti Kurikan Nimipäivät is het dat niet. De leden van deze Finse punk band zijn mentaal gehandicapten. Pertii, Kari, Toni en Sami zijn autistisch of lijden aan syndroom van Down. Maar in plaats van zich te laten behandelen als kamerplantjes steken deze kranige knakkers liever hun middelvinger op en gaan ze op tournee. Punk dus. Green Day move over.

Frustraties over de houding van de maatschappij tegenover hulpbehoevenden vormt de kerngedachte van de band. Ondersteund met de nodige krachttermen spuwt het viertal zijn ongenoegen uit op het podium. Die kwaadheid is in elk geval geen pose. Conflicten met opvoeders of het leven in een instelling doen de gemoederen soms oplaaien. Zo gaat zanger Kari helemaal over de rooie  wanneer hij naar een verplichte pedicure moet. Zelfs het parlement krijgt er in een heftige song van langs. De muziek blijkt in elk geval een betere therapie dan een knutseluurtje. Die creatieve input krijgt een hoogtepunt met de release van een eigen album.

De camera registreert het viertal tijdens hun dagelijkse beslommeringen, tijdens repetities en optredens. De kijker hoeft geen uitlachtelevisie te verwachten. Pertii, Kari, Toni en Sami worden in hun waarde gelaten. We leren eigenlijk dat ze ondanks hun beperkingen niet echt verschillen van “ons”. Vooral hun drang naar vrijheid en een zekere zelfstandigheid valt op. ‘The Punk Syndrome’ is een goeie casestudie die laat zien dat deze mensen met een handicap niet opgesloten hoeven te worden in één of ander klein kamertje. Onze vier gabbers krijgen de kans om hun droom na te jagen en hebben het lef om daadwerkelijk en onbevangen iets te ondernemen. Hoeveel durven er dat?

Jochem Geelen

‘The Punk Syndrome’ wordt maandag 30 september 2013 vertoond in Melkweg Amsterdam (Oude Zaal), voorafgaand aan een optreden van de Finse punkrockers Pertti Kurikan Nimipäivät.