The Race (2009)

Regie: André F. Nebe | 85 minuten | drama, komedie, sport | Acteurs: Niamh McGirr, Susan Lynch, Colm Meaney, Logan Bruce, Jonathan Mason, Eoin McAndrew

De Duits/Ierse produktie ‘The Race’ is op papier een formulefilm, en ook de uitwerking ervan is op veel punten voorspelbaar. Maar er is op zo’n enthousiaste en vakkundige manier aan deze familiefilm gewerkt, dat het plezier automatisch op de kijker overspringt. Er wordt bewust een aantal clichés gemeden en dat is prettig, met name voor het volwassen publiek dat meekijkt.

Wel worden er wat zware thema’s aangesneden: pesten op school, armoede, schulden, overspel en ruziënde ouders, maar alles wordt door de ogen van de elfjarige protagoniste Mary bekeken; dus heel erg diep gaat het niet. Het pesten (wat er trouwens hard aan toe gaat) is niet leuk om te zien, maar de stoere Mary is niet een type dat bij de pakken neer gaat zitten. Ze heeft voldoende aan haar vriendschap met Tom, ook een buitenbeentje. Het liefst brengt ze haar vrije tijd met hem door, terwijl ze met hun zelfgebouwde zeepkist over de plattelandsweggetjes scheuren. Spannende taferelen daar, in dat mooie Ierse landschap, vooral wanneer Tom Mary overhaalt om op een steile helling te gaan rijden, een helling die uitkomt op een openbare weg…

Mary’s ouders bestieren een boerderij (wat de reden is dat ze gepest wordt op school, waar alleen maar kinderen uit het middelbare en hogere milieu zitten) en Mary wordt geacht na schooltijd de handen uit de mouwen te steken, iets wat ze meestal met tegenzin doet. Dit levert een grappige scène op als het meisje de kippen moet voeren en de gelegde eieren moet ophalen. Naast haar sociale moeilijkheden op school wordt Mary ook nog eens geconfronteerd met de huwelijksproblemen van haar ouders. Het blijkt dat haar moeder ineens zo haar twijfels heeft of ze zichzelf wel als boerin ziet. De financiële tegenslag geeft haar net dat duwtje in de rug om haar toekomst – zowel de locatie als met wie ze deze deelt – in heroverweging te nemen. Geen makkelijke kost om in een jeugdfilm te verwerken, maar gelukkig wordt er niet alleen ruimte gelaten voor verdriet, maar ook voor optimisme.

De originaliteitsprijs wordt niet nagestreefd, maar dat hoeft ook helemaal niet. Dankzij het uitstekende acteerwerk, van zowel de hoofdrolspeelster Niamh McGirr, voor wie ‘The Race’ haar speelfilmdebuut betekent, als doorgewinterde acteurs als Colm Meaney en Susan Lynch, in de rollen van haar ouders, de mooie beelden van het Ierse platteland, en het meeslepende verhaal, is de Duitse cineast André F. Nebe er in geslaagd een ontroerende, effectieve jeugdfilm af te leveren.

Monica Meijer