The Railway Man (2013)

Regie: Jonathan Teplitzky | 117 minuten | biografie, drama | Acteurs: Jeremy Irvine, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Michael Mackenzie, Nicole Kidman, Jeffrey Daunton, Tanroh Ishida, Tom Stokes, Bryan Probets, Tom Hobbs, Sam Reid, Akos Armont, Kitamoto Takato, Keith Fleming, Ben Aldridge, Hiroyuki Sanada

Dat een oorlog voor veel soldaten niet stopt na de laatste slag is bewezen met de ontdekking van de posttraumatische stress-stoornis. Pas na de Vietnam-oorlog werd dit beestje bij zijn naam genoemd maar dat dit al veel eerder voorkwam bewijst het verhaal van Eric Lomax.

Zijn bestseller-autobiografie ‘The Railway Man’ belicht de duistere kant van een WOII-veteraan en nu bijna twintig jaar na verschijning is deze toe aan een verfilming. Met Colin Firth als zijn evenbeeld  en Nicole Kidman als zijn vrouw heeft hij qua casting niets te klagen gehad. Helaas heeft de beste man het eindresultaat niet mee kunnen maken, hij overleed tijdens de post-productie op 93-jarige leeftijd.

Tijdens een van zijn gebruikelijke treinritten ontmoet “trainspotter” Eric (Colin Firth) de sympathieke Patti (Nicole Kidman). Al snel hebben zij een klik en duurt het niet te lang voordat zij besluiten elkaar eeuwige trouw te beloven. Het ellendige verleden van Eric als Japanse krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog steekt zich steeds vaker de kop op in de vorm van angstaanvallen.

Wanneer Patti het niet langer kan aanzien besluit zij om hem te helpen met het verwerken van zijn trauma. Als uit haar speurwerk blijkt dat één van zijn gevangennemers nog frank en vrij rondloopt besluit Eric op onderzoek uit te gaan.

Het constante op en neer gaan tussen het heden en het verleden zijn een vloek en zegen. De realistische schets van Eric als krijgsgevangene werkend aan de Birma-spoorlijn gaat je niet in de koude kleren zitten, maar net wanneer dit interessant begint te worden wordt er weer geschakeld naar het heden. Beide facetten aan het leven van Eric Lomax zijn interessant om te zien maar de ongelukkige wisselmomenten werken vervreemdend.

De opkomende Jeremy Irvine is zeer geloofwaardig als de jonge Eric, ook fysiek gezien. Colin Firth is zoals gebruikelijk overtuigend en ook Nicole Kidman maakt optimaal gebruik van haar minimale bijdrage. Aan het toneelspel is dan niks aan te merken, maar dat montage en verhaalopbouw cruciale factoren zijn tijdens het maken van een film blijkt hier maar weer. Een gemis aan bezieling zorgt voor een routinematig gevoel en ook het slot is niet erg bevredigend uitgewerkt.

De ingrediënten om van ‘The Railway Man’ net zo’n klassieker te maken als ‘The Bridge on the River Kwai’ zijn aanwezig maar laten zich weinig zien. Het goede acteerwerk en elegante aankleding lijden onder de rommelige verhaalvertelling. Een aardige aanvulling tot het genre, maar lang niet zo ontroerend als het zou willen zijn.

Scott van der Winden

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 mei 2014
DVD- en blu-ray-release: 3 september 2014