The Story of my Son – Ai de shi jie (1990)

Regie: Johnnie To | 75 minuten | drama | Acteurs: Sunny Fang, Damian Lau, Sikei Lee, Man Tat Ng, Yut Fei Wong

Johnnie To staat bekend om zijn harde actie- en misdaadfilms. Met ‘The Story of My Son’ maakt hij een totaal andere film. ‘The Story of My Son’ is een familiedrama, met de nadruk op “drama”. Li Tzu-Liang (Damian Lau) is een weduwnaar die steeds verder in de financiële problemen komt, omdat hij de vele operaties voor zijn vrouw heeft moeten betalen en een grote som geld verliest met gokken. Uit pure wanhoop leent Li Tzu-Liang geld van een malafide bende en raakt op deze manier nog verder in de put. Samen met zijn zoontjes probeert hij een uitweg te vinden.

To baseerde zijn verhaal op het gevoelige drama ‘Incompresso’ uit 1966 van de Italiaanse filmmaker Luigi Comencini. Het verhaal werd verplaatst van het Italië begin jaren zestig, naar de late jaren tachtig in Hongkong. Net als in ‘Incompresso’ toont ‘The Story of My Son’ hoe normale, goedgelovige mensen het slachtoffer kunnen worden van oplichters.

De twee zoontjes van Li Tzu-Liang zijn het lichtpuntje in de film. Het jongste zoontje is een schattig jongetje en zijn grote broer is zijn held. Ook als vader helemaal in de put zit, zijn de twee er om voor hem te zorgen zo goed en zo kwaad als het gaat. Helaas lijkt Li Tzu-Liang elke keer weer voor de foute optie te kiezen, waardoor ook de twee broertjes steeds meer bij de problemen betrokken raken.

Meest bizar van ‘The Story of My Son’ is misschien nog wel het einde waarin actie – die in de rest van de film zo goed als afwezig was- plotseling de hoofdrol speelt. Dit einde is behoorlijk vergezocht, maar dat past eigenlijk ook wel weer in de lijn van de complete film. Gelukkig duurt ‘The Story of my Son’ maar 75 minuten, daarna ben je het dramatische gedoe, met de bizarre plotwendingen ook wel zat. Het is duidelijk dat het sociale drama niet het sterkste genre is van Johnnie To.

Wietske Uneken