The Woman in the Window (2021)

Recensie The Woman in the Window CinemagazineRegie: Joe Wright | 100 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Amy Adams, Anthony Mackie, Fred Hechinger, Wyatt Russell, Gary Oldman, Jennifer Jason Leigh, Tracy Letts, Brian Tyree Henry, Julianne Moore, Jeanine Serralles, Mariah Bozeman, Liza Colón-Zayas, Anna Cameron, Ben Davis, Rand Guerrero

Kinderpsycholoog Anna Fox (Amy Adams) lijdt aan agorafobie, een ernstige vorm van pleinvrees. Van achter haar ramen bestudeert ze stiekem haar buren en lijkt ze op de hoogte van alles wat zich rondom haar huis afspeelt. Alles verandert echter wanneer ze op een avond getuige is van een gruwelijke daad van geweld die ervoor zal zorgen dat niemand meer veilig is, zelfs achter gesloten deuren.

‘The Woman in the Window’ is een mysteriethriller gebaseerd op de gelijknamige roman van A.J. Finn. ‘The Woman in the Window’ past perfect thuis in een rijtje van films als ‘Secret Window’ en ‘The Girl on the Train’; ook misdaadverhalen gebaseerd op een boek, waarbij je als kijker constant probeert uit te vogelen hoe de vork in de steel zit. Wie is nou gek: de hoofdpersoon, de rest van de karakters of misschien jij zelf?

Deze verhalen beginnen vaak met een instabiel hoofdpersonage: een einzelgänger die zich opsluit in zijn of haar huis, overmatig drinkt in combinatie met medicijnen en vaak een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet en van begin af aan krijg je aanwijzingen die later in de film een belangrijke rol zullen spelen. Het is net alsof je een potje Cluedo speelt en erachter moet komen wie de moordenaar is.

Bij ‘The Woman in the Window’ liggen de aanwijzingen er echter vrij dik bovenop. De kat, een foto die gemaakt wordt, een flashback van een sneeuwlucht en het dakraam dat bijna kapot is. Er wordt overduidelijk de nadruk op gelegd. Niet per se erg, zo krijg je als kijker ook een beetje een eerlijke kans als zijnde detective, maar het moet je niet te makkelijk gemaakt worden. Je voelt in ieder geval van mijlenver een plottwist aankomen en dat is jammer, want plottwisten werken het beste als ze totaal onverwachts komen.

Joe Wright refereert met ‘The Woman in the Window’ regelmatig naar de klassieke film noir, die zich kenmerkt door een overheersend gevoel van melancholie, ontgoocheling en paranoia en vaak typische personages kent als de cynische, eenzame held (de antiheld) en de femme fatale. Hij heeft de film noir in een modern jasje gegoten, maar weet de klassieke schoonheid, als van een antiek schilderij, te behouden. Met name de zorgvuldige belichting draagt hieraan bij en toont ons regelmatig schaduwen waarvan we niet weten of ze ons de ware aard van de persoon tonen of slechts een schim. Amy Adams is een femme fatale in de meest pure vorm; een natuurlijke schoonheid, maar met een donkere zweem om haar heen.

De boodschap van Wright is duidelijk: door angsten kan je een verschrikkelijke, beperkende wereld creëren. De vraag of Anna uiteindelijk de stap naar buiten durft te zetten kan je dan ook van tevoren wel beantwoorden. ‘The Woman in the Window’ is vermakelijk en verveelt geen moment, maar het enige wat je je steeds afvraagt is of je de film niet gewoon al een keer eerder hebt gezien.

Marieke de Vries

Waardering: 3

VOD-release: 14 mei 2021 (Netflix)