Transcendence (2014)

Regie: Wally Pfister | 119 minuten| drama, science fiction, thriller | Acteurs: Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Cillian Murphy, Kate Mara, Cole Hauser, Morgan Freeman, Clifton Collins Jr., Cory Hardrict, Falk Hentschel, Josh Stewart, Luce Rains, Fernando Chien, Steven Liu, Xander Berkeley, Lukas Haas, Wallace Langham

Allemaal wel leuk en aardig onze huidige technologische revolutie, maar leidt dit uiteindelijk niet tot de ondergang van de mensheid? Al lezend op je computer/tablet/smartphone maak je je hier ongetwijfeld niet druk om, maar als het aan Hollywood ligt is dit een reële angst.

In ‘Transcendence’ zijn het niet cyborgs of robots die het gevaar vormen, maar is het de digitale versie van Johnny Depp die onze samenleving bedreigt. ‘Transcendence’ markeert tevens het debuut van Wally Pfister, de vaste cinematograaf van Christopher Nolan. Een budget van $100 miljoen bevestigt in ieder geval het vertrouwen dat er in Pfister is.

Samen met zijn vrouw Evelyn (Rebecca Hall) is Dr. Will Caster (Johnny Depp) leidend in de ontwikkeling van een kunstmatige intelligentie, maar niet iedereen is blij met zijn vorderingen. Tijdens een golf van gecoördineerde aanslagen wordt Will neergeschoten door een lid van de extremistengroep R.I.F.T. (Revolutionary Independence from Technology).

Hij overleeft de aanslag ternauwernood maar is ten dode opgeschreven. Geconfronteerd met de sterfelijkheid van haar partner neemt Evelyn een drastische beslissing; zij uploadt het complete bewustzijn van Will naar een computer. Maar al snel rijst de vraag: is dit de echte Will Caster is of slechts een digitale kopie?

Zoals gezegd zijn er hier geen levensbedreigende cyborgs of robots maar helaas is dood door verveling een levensecht risico tijdens het zien van ‘Transcendence’. De beweegredenen van de vele monotone personages worden vaak niet toegelicht en daardoor word je nooit echt meegenomen in het verhaal.

Een goed voorbeeld hiervan is de extremistengroep R.I.F.T. (sowieso is het nooit een goed idee om eerst de afkorting te verzinnen en daarna pas de invulling, S.P.E.C.T.R.E. van de James Bond-reeks is hier een voorbeeld van). Zij zijn duidelijk tegen het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, maar waarom? Zijn ze bang voor een leger aan Arnold Schwarzeneggers of eerder dat de mensheid verandert in pakjes Duracell? Als er aanslagen worden gepleegd moet er haast wel een duidelijke ideologie achter zitten. Helaas is dit slechts één voorbeeld uit een reeks onsamenhangendheden.

Regisseur Wally Pfisters achtergrond als cinematograaf is gelukkig wel merkbaar, de karakteristieke grauwheid die we kennen van ‘The Dark Knight’ en ‘Inception’ is ook hier mooi in beeld gebracht. De computeranimatie van Johnny Depp daarentegen is op den duur tergend en de relatie tussen hem en Rebecca Hall heeft moeite om te overtuigen. De overige acteurs zoals Cillian Murphy en Morgan Freeman, toch niet de minste, blijven weinig benut. Hun onbenullige personages doen hen geen eer aan.

De thema’s die worden aangesneden zijn het filosoferen waard maar het saaie ‘Transcendence’ zal geen grote denkers voortbrengen. Regisseur Pfister laat hier potentie zien maar mist duidelijk ervaring. Het is te hopen voor Johnny Depp dat hij zijn reeks missers snel weet om te buigen want de foutmeldingen beginnen zich inmiddels op te stapelen.

Scott van der Winden

Waardering: 2

Bioscooprelease: 19 juni 2014
VOD-release: 5 november 2014
DVD- en blu-ray-release: 5 november 2014