Twisted (2004)

Regie: Philip Kaufman | 97 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Ashley Judd, Samuel L. Jackson, Andy Garcia, David Strathairn, Russell Wong, Camryn Manheim, Mark Pellegrino, Titus Welliver, D.W. Moffett, Richard T. Jones, Leland Orser, James OIiver Bullock, Joe Duer, Jim Hechim

Films waarin een vrouwelijke protagonist als politieagente zich staande moet houden tussen haar mannelijke collega’s hebben we al vaak in verschillende vormen voorgeschoteld gekregen. Denk aan ‘Kiss the Girls’ (1997), ‘The Bone Collector’ (1999) of ‘The Silence of the Lambs’ (1991). Allen thrillers, maar ook als komedie is deze vorm in trek. ‘Miss Congeniality’ (2000) met Sandra Bullock bijvoorbeeld speelt op een humoristische manier met gedragsconventies tussen vrouwen en mannen. In ‘Twisted’ is scriptschrijfster Sarah Thorp van hetzelfde principe uitgegaan. Ze plaatst de stoere Jessica Shepard (Ashley Judd) als enige vrouwelijke politie officier tussen haar afgunstige mannelijke collegae en past vervolgens alle conventies die hieruit voortvloeien toe.

‘Twisted’ opent met een snelle montagemix van omgevingsbeelden in de haven van San Francisco, The Golden City. De ouderwetse sfeer van films uit begin jaren 90 komt hiermee naar boven. Vogels, zeehonden, een blauwe lucht, boomtoppen maar dan plotsklaps een mes op iemands keel

Deze mengeling van luchthartigheid en angst/spanning schept de verwachting dat ‘Twisted’ wellicht een nieuwe richting inslaat. De thriller wijkt inderdaad van het geijkte pad af, maar niet in positieve zin. In deze standaard whodunnit-thriller is de ontdekking van één lijk het begin van een aantal snel op elkaar volgende moorden. De vraag is echter niet zozeer whodunnit, maar wie heeft van deze film zo’n ongelooflijke rommeltje kunnen maken?

Het team van ‘Twisted’ is een combinatie van mensen die we allen afzonderlijk al vaker voorbij hebben zien komen. Zo heeft Philip Kaufman de hand gehad in vele Oscar- en andere awardwinnende producties als ‘The Right Stuff’ uit 1983, de cult remake ‘Invasions of the Body Snatchers’ (1978) en het recentere ‘Quills’ (2000). Tevens heeft hij als schrijver veel van zich later horen de afgelopen jaren. Kaufman is onder andere samen met George Lucas verantwoordelijk voor twee ‘Indiana Jones uit de gelijknamige trilogie. Cinematograaf Peter Deming (onder andere ‘Mulholland Drive’ (2001) en ‘From Hell’ (2001) en Mark Isham, de muziekcomposer van ‘The Cooler’ (2003) en ‘Moonlight Mile’ (2002) hebben hun sporen in de filmwereld ook ruimschoots verdiend. Maar wat dit team doet met ‘Twisted’ is ongelooflijk. De hoofdrolspelers (Ashley Judd, Samuel L. Jackson en Andy Garcia) proberen, ondanks de beperkingen, nog iets van hun karakters te maken, maar het wil niet vlotten. Het spel is houterig en de dialogen lijken rechtstreeks opgelezen te worden van de autocue. Teksten als I think I might be drinking to much voor de alcoholiste Jessica Shepard zijn aan het einde van de film als mosterd na de maaltijd.

Na de eerste tien minuten is de gehele geschiedenis van protagonist Jessica Shepard op tafel gelegd, wordt de kijker op de hoogte gebracht van haar diepste geheimen (alcoholisme en haar one-night stands uit de bar) en zijn de verhoudingen tussen de personages onderling duidelijk. Een beetje getrainde kijker weet nu precies wat er gaat komen. Protagonist krijgt een lastige zaak voorgeschoteld die zowel op haar zakelijke als privé leven invloed heeft, de kijker wordt een uur lang op het verkeerde spoor gezet en als de climax uit eindelijk in zicht komt, blijkt dat je aan het begin van de film al lang geraden had hoe de plot in elkaar zat!

Janneke Robers

Waardering: 0.5

Bioscooprelease: 2 september 2004