Valiant (2005)

Regie: Gary Chapman | 75 minuten | komedie, animatie, familie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Daniel Boissevain, Manou Kersting, Filip Peeters, Beau van Erven Dorens, Bas Westerweel, Robert Delahaye, Chiel van Berkel, Marlies Somers, Mieke Laureys, Stany Crets, Peter van den Begin

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen dappere dieren in aanmerking voor een heuse medaille. Honden, katten, maar vooral duiven verdienden regelmatig zo’n onderscheiding; niet door zich in volle vlucht op Messerschmitts of Duitse parachutisten te storten maar door het overbrengen van belangrijke boodschappen. De Britse animatiefilm ‘Valiant’ is losjes gebaseerd op dit historische feit. Hij gaat over een kleine duif die tijdens de oorlog grootse daden wil verrichten.

Het peloton F waarvan Valiant deel uitmaakt (over het tragische lot van pelotons A tot en met E zullen we maar niet spreken), bestaat uit een vijftal kneuzige duiven. Meest uitgesproken karakter hiervan is Bugsy, een ongewassen en wereldwijze scharrelaar die per ongeluk in het team belandt. De andere leden steken nogal bleekjes bij hem af, waarbij vooral de broers Hoogvlieger en Laagvlieger totaal niet uit de verf komen.

Gelukkig wordt dat gebrek aan persoonlijkheid ruimschoots goedgemaakt door de Franse en Duitse personages. De verschrikkelijke generaal Von Klauw die met een fraai Duits accent de zwarte valken aanvoert, maar vooral het onweerstaanbaar charmante muisje Charles De Girl, boodschapster van het Frans verzet en in haar eentje dapperder dan alle duiven bij elkaar. Het is jammer dat Charles maar zon klein rolletje heeft, vooral ook omdat de expressieve mogelijkheden van de muisjes erg groot blijken.

De humor in ‘Valiant’ is een combinatie van slapstick en wat meer volwassen grappen, zodat de film aantrekkelijk is voor jong en oud. Lang niet zo scherp als ‘Shrek’ (2001) of zelfs ‘Madagscar’ (2005), maar bij vlagen best geestig. Wat deze productie daarbij als pluspunt heeft, is de bijzonder spannende plot. De missie die Valiant en zijn vrienden hebben te volbrengen, voert hen langs gevaarlijke plekken waar de valken steeds weer op de loer liggen. Het historische decor waartegen de gebeurtenissen zich afspelen werkt goed mee om die spanning te verhogen en ook de opbeurende deuntjes uit de oorlogsjaren blijken een schot in de roos.

Concluderend is ‘Valiant’ een leuke, spannende, maar niet echt bijzondere animatiefilm geworden. Wel is de film tot in de puntjes verzorgd en de animaties zien er allemaal prachtig uit, zodat we in de toekomst nog wel wat kunnen verwachten van de Britten. Afgaand op ‘Valiant’ mag dat dan best een film over frivole Franse muisjes zijn. En nee, dat is geen persoonlijke afwijking.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 28 juli 2005