Van Wilder: Freshman Year (2009)

Regie: Harvey Glazer | 98 minuten | komedie | Acteurs: Jonathan Bennett, Kristin Cavalleri, Kurt Fuller, Steve Talley, Nestopr Aaronm Absera, Nic Nac, Jerry Shea, Meredith Giangrande, Irene Keng, Linden Ashby, Mike Pniewski, Brett Rice, Sonny Shroyer, Terrie Thompson, Dennis Luciani, Mike Brune

Met ‘Van Wilder: Freshman Year’ wordt weer een zwarte bladzijde toegevoegd aan de filmhistorie. De serie, die ooit als redelijk veelbelovend begon in 2002 met Ryan Reynolds in een aanstekelijke hoofdrol, kreeg met deel II (‘Van Wilder: The Rise of Taj’) al een minder goed vervolg. Maar bij deel drie, geafficheerd als prequel op deel I, is de bodem qua humorloosheid wel bereikt.

Hoofdrolspeler Jonathan Bennett doet wel erg veel moeite om ‘leuk’ gevonden te worden. En ook de bijrollen worden op stupide wijze ingevuld. Zijn roommate, Farley Marley, is een blanke (!) jongen die met een zwaar Jamaicaans accent praat en voortdurend (natuurlijk!) high is. De Chinees in één van de hoofdrollen is gezegend met de naam Yu Dom Fuk (spreek uit: You Dumb Fuck). Hilarisch, nietwaar?

Enfin, het verhaal in een notendop. Van Wilder gaat, net als zijn pa dertig jaar eerder, naar Coolidge College. Bij binnenkomst wordt hij meteen door de decaan, kolonel Reardon, op de nieuwe huisregels gewezen: no kissing, no partying, no drinking en no drugs. Ja maar, zo zijn we niet getrouwd, denkt Van en hij drukt meteen zijn stempel om de boel een beetje op te schudden. Al snel is Van ‘the big man on campus’. Dit tot groot verdriet van brute kracht Dirk, de loopjongen van de decaan. Het feit dat Van daarnaast veel moeite steekt in het schaken van Kaitlin, het liefje van Dirk, maakt de zaken niet makkelijker. De banaliteiten volgen elkaar in rap tempo op en natuurlijk valt er in ‘Van Wilder: Freshman Year’ genoeg te genieten (!) van gratuit bloot. Want van devoot christen veranderen de meisjes van Coolidge College binnen een mum van tijd in seksbeluste sletten. Logisch toch? Dit, gelardeerd met een vleugje homofobie, macho’s versus watjes en een volkomen ongeloofwaardige link met het leger maken ‘Van Wilder: Freshman Year’ tot een waar wanproduct. Het is gewoon meer van hetzelfde.

Als je van ‘American Pie’ en ‘Road Trip’ houdt, zul je je wellicht niet bekocht voelen. Maar zelfs tegen deze films moet ‘Van Wilder: Freshman Year’ het afleggen. Wat is dat toch, die preoccupatie van de Amerikaanse teenager met ‘beer and babes’? Is los gaan op de campus echt het hoogst haalbare goed? Dit deel van de Van Wilder-serie heeft als subtitel ‘The man. The myth. The beginning.’ Daarnaast belooft het ‘more beer babes en more beer’. Laat ‘the beginning’ maar meteen ‘the end’ zijn. Been there, done that. Next! De ene ster is te danken aan de puike acteerprestatie van de American bulldog en aan de goede muziek van jonge bands. Spendeer hier je kostbare vrije tijd niet aan. Zeer links laten liggen!

Ruud Stift