Varg Veum: Koude harten – Varg Veum – Kalde Hjerter (2012)

Regie: Trond Espen Seim | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Trond Espen Seim, Lene Nystrøm, Bjørn Floberg, Ingrid Olava, Mads Ousdal, Kim Sørensen, Gitte Witt

Privedetective Varg Veum opereert in de onderlaag van de samenleving. Deze man is niet bang om zijn handen vuil te maken en doet onderzoek naar zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. In ‘Kalde Hjerter’ – in het Nederlands vertaald ‘Koude harten’ – duikt Veum in de wereld van de prostitutie. Een wereld die voor veel mensen verborgen blijft. Daar is een reden voor.

Veum wordt op een dag opgeschrikt door de komst van een prostitué. De dame van lichte zeden wil dat de detective haar helpt om haar vriendin Margrethe te zoeken. De vrouw is spoorloos verdwenen. Omdat Margrethe onenigheid had met een klant, is haar vriendin bang dat er iets ergs is gebeurd. Veum neemt de zaak aan, maar al snel bevindt hij zich in een schimmige subcultuur die hij niet kent. Hij is volledig uit zijn element.

Het duistere verhaal in combinatie met de kille uitstraling van het Noorse landschap zorgt voor een ongemakkelijk sfeertje. Varg Veum is dan ook een filmserie die het van de sfeer moet hebben. Sfeer en karakterontwikkeling om precies te zijn. In elke episode leer je de charismatische Veum steeds beter kennen. Dat houdt de serie fris en opwindend. In tegenstelling tot series als ‘Derrick’ en ‘Baantjer’ draait ‘Varg Veum’ echt om het titelpersonage. Dat maakt deze reeks een tikkeltje anders dan de concurrentie. Je gaat steeds meer geven om deze antiheld. Ook zijn de zaken waarmee Veum zich bemoeit net wat ruwer dan de dagelijkse beslommeringen van de concurrentie. Veum begeeft zich echt in de onderwereld en is niet bang om zijn handen vuil te maken.

Deze film is opnieuw spannend en goed geacteerd. Seim heeft zich het titelpersonage volledig eigen gemaakt. De Noor is prettig om naar te kijken en weet ook de minder mooie kantjes van Veum te benadrukken. Dit personage kan nog jaren mee. Privédetective Varg Veum is een creatie van de Noorse schrijver Gunnar Staalesen, die hem voor het eerst introduceerde in 1977. In 2007 verscheen de eerste film rond de norse detective. De populariteit van Veum stijgt gestaag en de boeken zijn inmiddels al in het Nederlands, Engels, Zweeds, Deens en Duits vertaald.

Frank v.d. Ven

‘Varg Veum: Koude harten’verschijnt dinsdag 29 mei 2012 op DVD (‘Varg Veum – Seizoen 2’)