Words on Bathroom Walls (2020)

Recensie Words on Bathroom Walls CinemagazineRegie: Thor Freudenthal | 111 minuten | drama | Acteurs: Charlie Plummer, Taylor Russell, AnnaSophia Robb, Beth Grant, Andy Garcia, Walton Goggins, Molly Parker, Devon Bostick, Drew Scheid, Lobo Sebastian, Evan Whitten, Jared Bankens, Cruz Abelita, Aaron Dominguez

Adam – innemend gespeeld door acteur Charlie Plummer (‘Lean on Pete’) – is op het eerste gezicht een doorsnee ongemakkelijke puber. In ‘Words on Bathroom Walls’ stappen we het leven binnen van deze typische scholier. Hij zit in het laatste jaar van de middelbare school en heeft een grote liefde voor gastronomie. Thuis verwent hij z’n alleenstaande moeder met indrukwekkende gerechten. Dat de keuze voor een vervolgopleiding een culinaire universiteit is, zal geen verrassing zijn. Maar Adam voelt zich anders dan zijn leeftijdsgenoten en men vermoedt in eerste instantie dat hij een oogaandoening heeft.

Nader onderzoek wijst uit dat hij vecht tegen schizofrenie. Door sterker wordende hallucinaties komt Adam in de problemen op school en halverwege zijn examenjaar wordt hij geschorst. Gelukkig mag Adam zijn jaar afmaken op een christelijke privéschool, met als harde eis dat hij medicatie moet nemen.
Bang voor gênante bijwerkingen voelt Adam daar niks voor, maar Maya (Taylor Russell), een stoere en bravoure medestudent, heeft een goede invloed op hem. Door haar voelt hij zich gesterkt in z’n beslissing. Ook krijgt Adam heilzame bijval van pastoor Patrick, gespeeld door Hollywood-veteraan Andy García. Molly Parker kennen we voornamelijk als Jacky Sharp uit de Netflix hitserie “House of Cards” en zij vertolkt ditmaal de rol van bezorgde moeder Beth.

Beth probeert haar zoon mee te geven dat hij een ziekte heeft, maar dat schizofrenie hem niet definieert als mens. Hun band is sterk, maar als Beth een nieuwe vriend krijgt, verliest Adam de grip op zijn rol binnen het nieuwe gezin, de stemmen in z’n hoofd en op zijn leven als ogenschijnlijk normale jongen met urgente toekomstdromen. Dit indringende verhaal is gebaseerd op de geprezen roman geschreven door van Julia Walton.

Scriptschrijver Nick Naveda (‘Say You Will’ en ‘Judi’) opent als het ware de hersenpan van Adam. Daar wonen een aantal kleurrijke karakters met elk hun eigen invloed en opvattingen. Van een zachtaardig hippie meisje, een knappe stoner die erg doet denken aan Klaus uit ‘The Umbrella Academy’ tot een opgefokte biker-achtige bodyguard die Adam probeert te waarschuwen en beschermen voor de macabere, destructieve interne monoloog die tijdens zijn psychoses aanzwelt. Elk van hen heeft zo hun eigen effect op het handelen van Adam.

Als toeschouwer zie je wat Adam voor waarheid aanneemt zodra zijn brein zich in gitzwarte verstikkende inkt begint te hullen tijdens een psychose. Deze complexe geestesziekte die samengaat met waanideeën en een ernstig gestoord denkpatroon is visueel door de Berlijnse regisseur Thor Freudenthal (‘Diary of a Wimpy Kid’) heel evocatief en begrijpelijk uitgedragen. En juist dat begrip is zeer belangrijk voor jong volwassenen die vandaag de dag opboksen tegen depressies en mentale disbalans. Daardoorheen zit onvoorwaardelijke (kalver)liefde, acceptatie en hoop verweven en geeft een waardevolle levensles mee aan ‘Words on Bathroom Walls’; “I used to be schizophrenic but we are okay now”.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 29 juli 2021
DVD- en blu-ray-release: 8 december 2021