X (2011)

Regie: Jon Hewitt | 86 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Viva Bianca, Hanna Mangan Lawrence, Peter Docker, Stephen Phillips, Eamon Farren, Belinda McClory, Darren Moss, Freya Tingley, Anthony Phelan, Hazem Shammas, Wayne Blair, Billie Rose Pritchard, Rowan Witt, Rebecca Irwin, Jordan Fielding, Joshua Payne, Natasha Herbert, Toby Zoates, Burnetta Hampson, David Peacock

De chique callgirl Holly is het zat. Vanaf haar vijftiende zit ze in ‘het leven’. Nu, op haar dertigste verjaardag, wil ze een nieuw bestaan opbouwen. Parijs is haar volgende bestemming. Maar eerst nog het laatste klusje. Tijdens een nacht met volle maan, een nacht waarin alles kan gebeuren. Voor haar laatste trucje, een triootje met een vaste klant, haalt ze de 17-jarige van huis weggelopen ‘new girl in town’ Shay over om mee te doen. Na de lichamelijke plichtplegingen gaat het goed mis. De meiden zijn getuige van een drugsdeal met slechte afloop en moeten rennen voor hun leven. Pech, op het verkeerde moment in de verkeerde kamer. Weet het tweetal het vege lijf te redden?

‘X’ (ook wel bekend als ‘X: Night of Vengeance’), een Australische productie, loopt niet over van originaliteit. De plot is min of meer voorspelbaar, met natuurlijk de kleine ‘twist’ op het einde. Toch is het geen onaangename, enige zeer gewelddadige scènes daargelaten, film om te bekijken. De hoofdrolspelers, Viva Bianca (bekend van de serie ‘Spartacus’) en jongeling Hanna Mangan Lawrence, spelen hun rollen geloofwaardig. Tel daar een creepy moordenaar (een overtuigende Stephen Phillips), een gelikte montage en een passende soundtrack bij op en de uitkomst is een voldoende. Laten we zeggen een 6,5. Maar toch, beter dan verwacht.

Dit soort films wordt per dozijn uitgebracht en niet allemaal weten ze de juiste toon te raken. Het verbond tussen de twee hoofdrolspelers maakt dat ‘X’ voor zowel mannen (de hoeveelheid gratuite bloot alsmede de actiescènes) als vrouwen redelijk te verteren is. Okay, ‘X’ is geen film die geschiedenis zal schrijven, daarvoor is het script te zwak. Toch weet regisseur Jon Hewitt de aandacht vast te houden. Met dank aan het decor, Sydneys rosse buurt met zijn criminelen, hoertjes, stripclubs en louche bars. Dan nemen we de bijrol van taxichauffeur/goochelaar Harry (Eamon Farren) maar voor lief. Want willen we op het einde niet allemaal iets zachts om te knuffelen?

Ruud Stift

‘X’ verschijnt donderdag 26 januari 2012 op DVD.