You and the Night – Les rencontres d’après minuit (2013)

Regie: Yann Gonzalez | 100 minuten | drama | Acteurs: Kate Moran, Niels Schneider, Nicolas Maury, Eric Cantona, Fabienne Babe, Alain-Fabien Delon, Julie Brémond, Béatrice Dalle, Jean-Christophe Bouvet, Pierre-Vincent Chapus, Dominique Bettenfeld, Frédéric Bayer Azem, Louis-Orfeo Marin, Annie Dupuy

‘You and the Night’ (2013) is een metafysische bespiegeling over thema’s als seks, de liefde en de dood, gegoten in een absurdistische vertelling met een flinke dosis jaren tachtig (en verder terug) retro kitsch. De opzet van het verhaal is simpel: een stel organiseert samen met hun hulp in de huishouding, een travestiet in het uniform van een dienstmeisje, een orgie en nodigen daarvoor diverse stereotype personages uit.

Naast “de tiener”, “de slet”, en “de ster” springt vooral oud voetballer Eric Cantona als “de hengst” het meest in het oog. Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, dat soms in een raamvertelling wordt verteld. Cantona’s verhaal is dat hij een dichter zou zijn geweest als zijn enorme geslachtsdeel hem niet een andere richting op zou hebben gestuurd. Zo erg vind hij dat ook weer niet, want zijn gigantische penis brengt anderen plezier, maar tegelijkertijd voelt hij zich ook de gevangene van zijn seksualiteit. Dit wordt theatraal verbeeld in een scene waarin de “hengst” letterlijk in een gevangenis zit waarin hij met een zweep een gevangenisbewaakster tot een hoogtepunt brengt. Cantona’s gereedschap blijft tot dan toe veilig opgeborgen en het lijkt even uit te lopen op een grap à la ‘Boogie Nights’ (1997), waarin we het onderwerp van gesprek steeds maar niet te zien krijgen. Cantona haalt hem echter, na enkele onderbroken pogingen, al snel uit de broek en toont het pontificaal aan de kijker en blijft zo een tijdje enigszins wezenloos staan, waarbij de andere personages het object even mogen betasten. Cantona die aan zijn prothese laat friemelen door een dienstmeid in travestie wekt natuurlijk enige verbazing en het is een sappig detail voor wat extra publiciteit. Het verhaal bevat verder nog wat meer groteske en fantasierijke scenes die één voor één de geschiedenissen en de verlangens van de personages vertellen, soms als een soort toneelstukje en soms alleen in woorden.

Regisseur Gonzalez maakte met ‘You and the Night’ een film die steeds balanceert op de scheidslijn tussen prikkelende absurditeit en slaapverwekkende banaliteit. Het ene moment kunnen we spreken van een smaakvolle pastiche van retro en campy filmische elementen, die een geslaagd gevoel van nostalgisch verlangen oproepen naar geborgenheid en menselijk contact te midden van existentiële angst. En het andere moment voelt ‘You and the Night’ wel heel dun, simplistisch en voorspelbaar aan. Uiteindelijk wanneer we de daadwerkelijke orgie achter de rug hebben stagneert de film en wat rest zijn ongeïnspireerde scènes en tenenkrommende dialogen. Gonzalez maakte hiervoor alleen korte films en zo voelt ‘You and the Night’ ook aan: regisseur vat zijn visie over menselijke intimiteit samen in diverse soms geslaagde kunstzinnige impressies die samen helaas niet meer opleveren dan de som der delen.

Alberto Ciaccio

‘You and the Night’ verschijnt donderdag 27 maart 2014 op DVD.