Zombieland (2009)

Regie: Ruben Fleischer | 88 minuten | actie, horror, komedie | Acteurs: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin, Amber Heard, Bill Murray, Derek Graf, Jacob G. Akins, Hunter Aldridge, Elle Alexander, Michael August, Melanie Booth, Daniel Burnley, Chris Burns, Dalton Cole, Blaise Corrigan, Ernest Dancy, Anthony J. Davis, Travis Grant, Robert Hatch, Barry Hopkins, Amir Khan, Amir Kovacs, Mike White

Zombies zijn rare wezens. Waar vampiers tenminste nog een behoorlijke blijk van intelligentie geven, lopen zombies doorgaans doelloos over straat als een stel grammofoonplaten met een kras erin. Ze kijken levenloos uit hun ogen, maar helemaal zonder leven kunnen ze niet zijn, want om je voeten één voor één voor elkaar te zetten heb je toch een bepaalde hersencapaciteit nodig. Te lang nadenken over de (on)zin achter het bestaan van zombies levert echter alleen maar hoofdpijn op. Daarom moet je ze gewoon voor lief nemen, en dat is precies wat ‘Zombieland’ doet. Niks uitleg. Zombies bestaan en daarmee basta!

Hiermee omzeilt de film een van de grootste afknappers in het genre: de set-up. De film begint in medias res, met een Amerika dat al wekenlang geteisterd wordt door de besmettelijke zombieziekte. Alle dombo’s en dikke mensen zijn allang ten prooi gevallen aan de bijtgrage kaken van de ondoden – alleen de intelligente en oppassende mensen zijn over. Eén van hen is Columbus (Jesse Eisenberg), genoemd naar zijn geboorteplaats. In Zombieland gebruik je geen naam, om te voorkomen dat je je te veel aan elkaar gaat hechten. Columbus zat ten tijde van de uitbraak als een echte nerd dagenlang thuis te gamen, waardoor de ramp in eerste instantie aan hem voorbij ging. Maar na één verrassende ontmoeting wist hij direct waar hij aan toe was. En nu heeft hij als overlevingsstrategie een set regels opgesteld, waardoor geen zombie hem de baas kan.

De belangrijkste regels van Columbus worden op hilarische wijze in beeld gebracht. Niet-kenners van het genre krijgen zo een prima opstap. Zonder dat uit de doeken wordt waarom je nou precies een zombie in zijn kop moet knallen, wordt voor de leek wel duidelijk dat het een effectieve methode is om een zombie op te ruimen. Wie de film instapt met veel voorkennis zal aan de uitleg daarom vooral veel lol beleven, terwijl nieuwelingen er vooral een stoomcursus zombiebestrijding in zullen zien. De vaart blijft er op deze manier lekker in zitten en de focus kan hierdoor volledig op de personages gericht blijven. Want hoe goed Columbus het ook doet in zijn eentje, stiekem verlangt hij natuurlijk wel naar wat hulp (en vriendschap). Die wordt hem onder andere geboden door de schietgrage Tallahassee (een onweerstaanbare Woody Harrelson), die de zombieplaag als een geschenk van God ziet, omdat hij eindelijk iets kan doen waar hij goed in is: zombies afmaken.

Zo verschillend als de twee mannen zijn, zo effectief is hun samenwerking. Hierdoor blijft dit onwaarschijnlijke duo bij elkaar en zie je langzamerhand de eigenzinnige Tallahassee verzachten, zonder dat hij overigens zijn wilde haren verliest. De vriendschap van de twee wordt danig op de proef gesteld als er ook nog een stel jonge vrouwen in het spel komt: de oplichterzusjes Wichita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin). Keer op keer zijn de meiden de mannen te slim af in hun overtuiging dat ze het met zijn tweetjes best kunnen rooien. Maar in een wereld waar de menselijkheid ver te zoeken is, blijkt vriendschap uiteindelijk belangrijker dan een kille overlevingsstrategie. Het is knap dat een film over zombies zo sterk zo’n mooie boodschap kan uitdragen.

De film is prachtig vormgegeven en zit boordevol ijzersterke grappen. De link met ‘Shaun of the Dead’ (2004) is gauw gelegd, maar ‘Zombieland’ bezit toch een ander, geheel eigen karakter. De meest briljante scène zit op driekwart van de film, als het viertal in een grotendeels verlaten Beverly Hills de villa betrekt een grote filmster met de initialen B.M. Deze ster levert de cameo die alle andere cameo’s overbodig maakt en dat brengt een hilarisch stukje postmoderne intertekstualiteit met zich mee als Woody Harrelsons karakter zijn grote held vol overgave begint te aanbidden. Hulde aan regisseur Ruben Fleischer die met ‘Zombieland’ niet alleen lef toont, maar ook groot vakmanschap. Een absolute topfilm!

Wouter de Boer

Waardering: 4.5

DVD- en blu-ray-release: 25 maart 2010
4K UHD-release: 6 november 2019