Zwaar verliefd! (2018)

Recensie Zwaar verliefd CinemagazineRegie: Jamel Aattache | 86 minuten | romantiek, komedie | Acteurs: Barbara Sloesen, Jim Bakkum, Liza Sips, Abbey Hoes, Jamie Grant, Davy Eduard King, Kay Greidanus, Sarah Chronis, Christopher Parren, Pim Wessels, Diana Dobbelman, Rienus Krul, Mouna Goeman Borgesius, Ernst ter Linden, Steef Cuijpers, Christine van Stralen, Ilse van Kollenburg, Kiefer Zwart

Het is een dunne (no pun intended) scheidslijn tussen ‘grappig’ en ‘beledigend’, die ‘Zwaar verliefd’ bewandelt. De plot van deze Nederlandse romantische komedie, naar het boek van Chantal van Gastel, gaat over een succesvolle dierenarts, die zichzelf iets te dik vindt. De Bossche bollen – want de film speelt zich af in Den Bosch – kan ze echter niet weerstaan. Daarnaast voelt ze zich eigenlijk prima, sporten is niet haar ding, ze kan haar energie kwijt in haar werk en met haar twee hartsvriendinnen heeft ze altijd plezier. Toch gaat er na een tijdje iets knagen en heeft ze het idee dat het misschien wel gezonder is om iets af te vallen. En dan ontmoet ze Ruben, en heeft Isa ineens haar handen vol aan het vlinders én calorieën tellen.

‘Zwaar verliefd’ doet veel dingen goed. Ten eerste begint de wens van hoofdrolspeelster Isa (een charmante Barbara Sloesen, overigens verre van ‘zwaar’) om iets aan haar lichaamsomvang te doen al vóór een man haar het hart op hol brengt. Ook zijn de vriendinnen van Isa goed geschreven. Het zijn geen dunne tantes die alleen op wortels kauwen en steken onder water uitdelen naar het gewicht van hun vriendin. Ze zijn juist vol lof over het uiterlijk van Isa én daarnaast over alles wat Isa tot nu toe bereikt heeft in haar leven. En hoewel de irritante ex van Ruben wél zo’n skinny bitch is, komt ze er nergens in de film goed van af en is het duidelijk dat de makers het idee mee willen geven dat ‘dun en fit’ niet automatisch ‘aantrekkelijk’ betekent.

‘Zwaar verliefd’ kijkt prettig weg, maar er wordt niet heel veel verwacht van de kijker. Het blijft allemaal luchtig en voorspelbaar. Het is jammer dat het centrale conflict – waardoor de liefde tussen Isa en Ruben niet binnen een half uur beklonken is – zo slap en onovertuigend is uitgewerkt. Veel van dit soort romkoms draaien om het gebrek aan communicatie, en de daaruit voortvloeiende misverstanden, maar hier is het wel heel zwak. Plusjes zijn de setting in Den Bosch – ‘het New York van Brabant’, aldus Isa (al is het Brabantse accent dan weer niet te horen) en de chemie tussen de hoofdrolspelers, maar echt over houdt het allemaal niet.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 11 oktober 2018
DVD-release: 8 februari 2019