Transit Dubai (2008)

Regie: Ineke Smits | 72 minuten | documentaire

Dubai moet de nieuwe wereldstad worden. Het nieuwe New York, de stad waar alles gebeurt en waar iedereen een keer geweest moet zijn. Dat is het idee achter het nieuwe Dubai, dat sterk in opkomst is. Er worden hotels gebouwd, flats, gigantische complexen. Alles wordt klaargemaakt zodat Dubai in 2015 de grootste en belangrijkste stad is. Het inwonersaantal moet verviervoudigd worden, de beste artsen moeten overkomen zodat iedereen naar Dubai gaat voor goede operaties en behandelingen. Maar wat doen al deze veranderingen met de echte inwoners van Dubai op dit moment? En wie wonen er nu eigenlijk in Dubai?

De echte originele inwoners van Dubai zijn aan het uitsterven. Je ziet ze nog op zondag in het winkelcentrum, de belangrijkste ontmoetingsplek. Jonge meiden die gesluierd rondlopen met tassen van Gucci en vervolgens op een terrasje op hun eigen manier gaan flirten met de mannen. Dát is het echte Dubai. Maar langzaam is alles aan het veranderen. Dubai is aan het groeien. Er komen steeds meer andere nationaliteiten die zich hier vestigen. Er ontstaan verschillende kleine gemeenschappen die los van elkaar leven. Al deze gemeenschappen komen bijeen in het fotografieklasje dat de basis vormt voor deze documentaire. Alle mensen uit dit klasje laten door middel van een fotosessie zien, welke groepen mensen er leven in Dubai. Je hebt de immigranten, de rijke vrouwen die hier de tijd van hun leven hebben. Ze hoeven niet te werken, ze kunnen doen waar ze zin in hebben. Zij komen op geen enkele manier in aanraking met de échte bevolking van Dubai. Dan heb je de jongeren, die het winkelcentrum als hun belangrijkste plaats zien. Je hebt de arbeiders, die moeten werken voor hun geld en die ervoor zorgen dat de immigranten zo’n goed leven kunnen hebben. Je hebt de arme vissers, die in een klein groepje ergens achteraf wonen maar toch gelukkig zijn met hun leventje. En je hebt de lifters, die geen geld hebben voor vervoer en die altijd langs de kant van de weg staan, ieder met een eigen verhaal.

Dubai is een boeiende stad. De stad is in opkomst, maar staat ook op het punt ten onder te gaan. Als de leider van het fotografieklasje vraagt wie Dubai ziet als hun thuis, steekt niemand een vinger op. Iedereen is van plan ooit weg te gaan uit Dubai, het is slecht een tussenstation. Ze zijn hier gelukkig, maar voelen zich er niet thuis. Wat willen de ontwerpers en de grote mannen achter de gigantische bouwprojecten eigenlijk bereiken? Ze jagen hun eigen inwoners weg, en maken van Dubai een tussenstop. Een plek waar veel mensen voor een tijdje willen wonen om vervolgens weer verder te reizen. Of de wilde plannen nog ooit door zullen gaan en of Dubai echt de wereldstad gaat worden die ze ervan willen maken, blijft maar de vraag.

Dat deze stad erg boeiend is, en dat er daar op dit moment geschiedenis wordt geschreven, is duidelijk. Dat heeft ook documentairemaakster Ineke Smits goed in de gaten gehad. Zij maakt precies op het goede moment een film over dit onderwerp, en wat voor eentje! Na het zien van ‘Transit Dubai’ besef je wat er eigenlijk gebeurt in deze stad. Toeristen worden binnengehaald, maar de inwoners worden weggejaagd. De echte cultuur van de stad wordt vernietigd, maar dat beseffen ze nog niet. ‘Transit Dubai’ is een heel mooi en intrigerend portret van een boeiende stad, waarvan we nog veel zullen horen in de toekomst, zowel positief als negatief.

Eveliene Sanders

Waardering: 4.5

Speciale vertoning: IDFA 2008