100 % Coco (2017)

Recensie 100% Coco CinemagazineRegie: Tessa Schram | 88 minuten | drama, familie | Acteurs: Nola Kemper, Valentijn Avé, Merel de Zwart, Firy Beuk, Thom Vendrik, Anna-Sophie Kummer, Rosaline Lantink, Faye Gunther, Sydney Tros, Vincent Visser, Keanu Visscher, Eva Duijvestein, Iris Hesseling, Rienus Krul, Loes Schnepper, Dionne Slagter, Défano Holwijn

Één van de moeilijkste weken in het leven van een kind is wel de overgang van basisschool naar middelbare school. Maar de twaalfjarige Coco ziet het vol vertrouwen tegemoet. Het enige waar ze zich druk om maakt is wélke outfit ze aan moet: ze heeft teveel keuze! Coco is namelijk dol op kleding en mode. Ze heeft een hele eigen stijl ontwikkeld, die kleurrijk is en beslist opvalt tussen de jongeren die gehuld zijn in spijkerbroeken en grijze longsleeves. Maar jammer genoeg beseft ze dat pas als ze in roze plooirok op het grasveld voor school staat…

‘100% Coco’ is een vlotte jeugdfilm, gebaseerd op de razend populaire boeken van Niki Smit (1975). Over Coco schreef ze drie boeken en het scenario van de film is door de eerste twee boeken geïnspireerd. Na Coco’s eerste desastreuze schooldag – haar in het oog springende look levert haar de bijnaam Coco de Clown op – besluit ze dat ze niet meer wil opvallen. Voortaan gaat zij ook gekleed in spijkerbroek en sobere truien. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en als er een wedstrijd uitgeschreven wordt voor fashionvloggers, besluit Coco mee te doen. Anoniem, dat wel, ze verschuilt zich achter een tijgermasker en noemt haar vlog de Style Tiger. Binnen no time heeft ze een flinke schare fans. Zelf aartsvijand Amanda blijkt dol op de tips van de Style Tiger. Ze moest eens weten wie verantwoordelijk is voor de vlogs…!

Al komt het verhaal wel heel bekend voor, er is niets mis met de uitvoering van ‘100% Coco’. Hoofdrolspeelster Nola Kemper is geknipt voor de rol. Ze overtuigt in haar enthousiasme, maar ook in de wat moeilijkere scènes – als ze een onzekere of zelfs verdrietige tiener moet spelen, komt ze naturel over. Ook de bijrollen zijn goed ingevuld, al bestaan die wel uit clichés: de vriendin die juist niets van mode moet weten (en voor wie ze dus toch het grote geheim moet bewaren), de al genoemde bitchy Amanda, het populairste meisje van de klas, die haar zinnen gezet heeft op de jongen die Coco eigenlijk ook wel ziet zitten en niet te vergeten haar sidekicks (van wie er ééntje natuurlijk oliedom is).

Wat ‘100% Coco’ zo geslaagd maakt is niet alleen de toffe vormgeving (de film doet met de teksten en gekke tekeningetjes in beeld zelf af en toe denken aan een vlog), maar ook de integere relaties die de hoofdrolspeelster heeft. Zo is haar moeder (Eva Duijvestein) absoluut haar tegenpool, maar ondanks dat (en het feit dat moeder verliefd wordt, yikes!) groeien ze in deze film toch naar elkaar toe. Ook kledingzaakeigenaresse Alicia (Iris Hesseling) heeft een positieve invloed op Coco’s zelfvertrouwen. De boodschap van de film is natuurlijk dat je altijd jezelf moet blijven en je niet moet conformeren naar de mening of (levens)stijl van de grote massa en dat is iets dat jonge meisjes (en jongens!) niet vaak genoeg kunnen horen. Leuke film.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 juli 2017
VOD-release: 23 november 2017
DVD- en blu-ray-release: 24 november 2017