2 kleine kleutertjes: Een dag om nooit te vergeten (2022)

Recensie 2 kleine kleutertjes: Een dag om nooit te vergeten CinemagazineRegie: Wip Vernooij | 67 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Chantal Janzen, Jan Smit, Ronnie Flex, Manou Jue Cardoso, Waylon, Simone Kleinsma, Saar van Aken, Emma Smit, Frenky-Dean Stjeward, Skip Migchelsen

‘2 kleine kleutertjes: Een dag om nooit te vergeten’ is een sympathieke kinderfilm over de emoties die volgen bij het krijgen van een broertje of zusje. Wanneer de moeder van kleuter Joey en zijn iets oudere zus Anna op het punt van bevallen staat, mogen de twee kinderen de dag op de boerderij van hun oom Bob doorbrengen. Vooral voor Joey is dat een welkome uitvlucht. Een jonger broertje of zusje lijkt hem maar een raar idee. Hoe moet hij daar nou voor zorgen. Hij is immers zelf nog zo klein.

Eenmaal op de boerderij aangekomen, leert hij al snel de nodige lessen die hem thuis van pas zullen komen. Tijdens het voeren van de dieren, maakt hij kennis met het pratend geitje Hap. Het jonge dier, in al zijn speelsheid, heeft trek in nog meer eten. Het duo besluit buiten de hekken van de boerderij op zoek te gaan naar wat extra hapjes. Maar als de twee elkaar kwijt raken, pakt Joey de verantwoordelijkheid om naar het geitje op zoek te gaan. In zijn zoektocht maakt hij de nodige nieuwe vrienden, overwint hij zijn grootste angsten en ondervind hij dat zijn kinderlijke fantasie geen slechte raadgever is.

‘2 kleine kleutertjes’, oorspronkelijk een idee van zanger Jan Smit om de liedjes uit grootmoeders tijd in herinnering te houden, is een afgeleide van de gelijknamige televisieanimatie. Voor de film is de beeldkwaliteit flink opgevoerd. Dat resteert in een mega kleurrijk en vrolijk zuurstokdecor. Dat spreekt ongetwijfeld tot de verbeelding van de allerkleinsten, de onbetwiste doelgroep van de film, voor de toeschouwer met wat meer kijkervaring kan het allemaal wat levenloos ogen. Dat de menselijke personages ook tamelijk overdreven zijn vormgegeven, met grote uitdrukkingsloze ogen, helpt daarbij niet mee. Ook de vrij lange speelduur en wat rare perspectiefwisselingen (op een gegeven moment neemt oom Bob de zoekregie geheel over) houden de toeschouwer soms te veel op afstand.

Ondanks de combinatie van vermaarde en nieuwe liedjes en de bekende stemmencast (met onder meer Jan Smit zelf, Chantal Janzen, Waylon en Ronnie Flex) zorgen dit soort minpuntjes dat de betrokkenheid niet altijd even hoog ligt. Ook de meekijkende driejarige, voor wie de film toch echt is gemaakt, is regelmatig elders met haar gedachten. Toch werd de dagen erop herhaaldelijk verzocht ‘2 kleine kleutertjes’ nogmaals aan te zetten.

Wouter Los

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 april 2022
DVD-release: 21 september 2022