2036: Nexus Dawn (2017)

Recensie 2036 Nexus Dawn CinemagazineRegie: Luke Scott | 6 minuten | science fiction, korte film | Acteurs: Jared Leto, Benedict Wong, Ned Dennehy, Ade Sapara, Ania Marson, Set Sjöstrand

In de aanloop naar ‘Blade Runner 2049’, werden er drie korte filmpjes verspreid die een paar sleutelmomenten laten zien tussen de originele ‘Blade Runner’ (die zich afspeelt in 2019) en de opvolger. Te weten: ‘Blade Runner: Black Out 2022’ (regie: Shinichiro Watanabe), ‘2036: Nexus Down’ (regie: Luke Scott) en ‘2048: Nowhere to Run’ (wederom regie: Luke Scott). De shorts zijn ter verdieping toegevoegd bij de homevideo-uitgaven van de film.

De eerste van de twee door Luke Scott geregisseerde shorts, geeft een blik op Niander Wallace (Jared Leto) en beantwoordt in krap zes minuten vooral de vraag hoe het kan dat de Wallace Corporation zo groot is geworden. In de intro leren we dat er na de stroomuitval van 2022 een verbod is uitgevaardigd op het produceren van nieuwe replicants. Daarnaast begon er grote schaarste te heersen in voedselbronnen, doordat het ecosysteem van de aarde uit balans was geraakt. Wallace heeft met zijn onderzoek naar genetisch gemodificeerd voedsel de wereldbevolking in feite van de hongerdood gered en heeft daarmee behoorlijk wat krediet opgebouwd.

Maar nu wil Wallace een nieuwe generatie replicants gaan bouwen, de Nexus 9. En aangezien dat tegen het verbod indruist, wordt hij bij de VN op het matje geroepen. Hij verschijnt voor een groepje belangrijke mensen, van wie verder niet duidelijk wordt gemaakt wat hun functie precies is. Aan zijn zijde brengt Wallace een van de Nexus 9-replicants ter demonstratie. Zijn belofte: de Nexus 9 zal nog liever zichzelf ombrengen dan zijn meester (de mens). En dat toont hij op niet mis te verstane wijze dan ook aan.

De wijze mannen en vrouw zijn perplex en geven Wallace schijnbaar carte blanche voor het vervaardigen van zijn nieuwe generatie replicants. Het is een nogal simplistische voorstelling van zaken, waardoor deze short behoorlijk wringt. Toch heeft Hampton Fancher, scriptschrijver van zowel de originele ‘Blade Runner’ als van ‘Blade Runner 2049’, getekend voor het verhaal.

Ook het uiterlijk van de wijze mannen en vrouw voelt wat geforceerd aan. Vrijwel allen hebben ze een slechte huid of zien ze er op een of andere manier onverzorgd uit. Daar tegenover staat de welhaast goddelijke Nexus-9. Het contrast kan haast niet groter. En dat is precies het probleem. Het ligt er te dik bovenop. Hierdoor is deze short, hoewel informatief, vooral een niemendalletje.

Wouter de Boer

Waardering: 3

DVD-, blu-ray en UHD-release: 14 februari 2018