A Rose for Christmas (2017)

Recensie A Rose for Chrismas CinemagazineRegie: Kevin Fair | 85 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Marc Bendavid, Rachel Boston, Venus Terzo, Willa Milner, Karen Holness, Austin Obiajunwa, Nels Lennarson, Graham Croft, Mark Steines, Diane Verhiel, Michael Kopsa, Daryl Shuttleworth, Ramon Terrell

Aan welk land denk je bij het noemen van bloemencorso’s? Vast aan Nederland of België, maar wist je dat er in Amerika ook al meer dan honderdtwintig jaar zo’n feestelijke optocht plaatsvindt? In Pasadena, Californië wordt elk jaar op Nieuwjaarsdag feestelijk ingeluid met een grootse optocht van praalwagens, de Rose Parade. Honderdduizenden bezoekers aanschouwen de kunstige bloemenwagens en de optocht wordt zelfs uitgezonden op tv. Hallmark Channel vond dit een leuke aanleiding voor een romantische kerstfilm, ‘A Rose for Christmas’.

De familie van de hoofdpersoon, Andrea ‘Andy’, een artistieke single dertiger, heeft al generaties ervaring met het opbouwen van praalwagens voor de Rose Parade in Pasadena. Nu haar vader, nog altijd eigenaar van het bedrijf, het rustig aan moet doen vanwege zijn gezondheid, ziet Andy zich genoodzaakt de leiding van het bouwen van de wagen van dit jaar over te nemen. Maar waar ze geen rekening mee heeft gehouden is de komst van Cliff, een arrogante zakenman, die namens het sponsorbedrijf de boel in de gaten komt houden. De twee botsen onmiddellijk – hun karakters konden niet meer tegengesteld zijn dan hier voorgesteld. Andy is kunstzinnig, spontaan en makkelijk in de omgang, Cliff is zakelijk, efficiënt en rechtlijnig. Wie het meest eigenwijs is, daar zijn de meningen echter nog over verdeeld. Helaas zijn de twee tot elkaar veroordeeld, omdat beide partijen één gemeenschappelijk doel hebben: het halen van de deadline van de Rose Parade.

Niemand die ‘A Rose for Christmas’ gaat kijken, zal een verrassend verhaal verwachten, geweldig acteerwerk of spectaculaire dialogen. Maar voor een uitgekauwd concept als dit, komt deze Hallmark Channel-productie best goed uit de bus. De personages zijn sympathiek genoeg om met ze mee te leven, het hele sfeertje rondom de Rose Parade is goed getroffen en er zijn aardige bijpersonages met niet al te clichématige karaktertrekjes. Andy en Cliff doen het eigenlijk leuker als ze aan het kibbelen zijn, maar ook als romantisch koppel passen ze best bij elkaar. Omdat de film zich afspeelt in de dagen voor en na kerst, is de kerststemming door de hele film goed aanwezig. Best een aardige film in het genre, maar heb je niets met zoetsappige Bouquetreeks-achtige romantische films, doe dan geen moeite.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD-release: 23 november 2018