Accepted (2006)

Regie: Steve Pink | 90 minuten | komedie | Acteurs: Justin Long, Jonah Hill, Adam Herschman, Blake Lively, Columbus Short, Maria Thayer, Lewis Black, Mark Derwin, Ann Cusack, Hannah Marks, Robin Taylor, Diora Baird, Brendan Miller, Joe Hursley, Jeremy Howard, Anthony Heald, Travis Van Winkle, Kaitlin Doubleday, Sam Horrigan, Ross Patterson, Artie Baxter, Kellan Lutz, Jim O’Heir, Darcy Shean, Tim Bagley”

De universiteit in Amerika is alles voor een student. Daar ligt de toekomst van iedere scholier. Als je afgewezen wordt, ben je een nietsnut. Als je wel wordt toegelaten, dan ga je het helemaal maken. Dit is het beeld dat de film ‘Accepted’ geeft over de hedendaagse Amerikaanse schoolcultuur.

Student Bartleby Gaines (Justin Long). heeft een groot probleem. Hij solliciteert voor acht universiteiten en wordt door alle acht afgewezen. Het slechte nieuws komt hard aan bij zijn ouders, want zij zien de toekomst van hun zoon al in het water vallen. Om zijn ouders niet teleur te stellen, richt hij samen met zijn beste vriend Sherman (Jonah Hill) een eigen website op van een zelf bedachte universiteit.

Vervolgens stelt hij een neptoelatingsformulier op, dat hij aan zijn ouders kan laten zien. Zijn ouders zijn blij dat hun zoon alsnog is toegelaten. Alleen zusje Lizzie vertrouwt het allemaal niet.

Wanneer bevriende klasgenoten van Bartleby hetzelfde lot ondergaan als hij, bezorgt hij hen ook een toelatingsformulier. Een leuk plannetje, maar meestal lopen dergelijke ideeën volledig uit de hand. Doordat de website online blijft staan, schrijven honderden afgewezen studenten zich ook in voor zijn universiteit. De chaos is compleet.

Debuterend regisseur Steve Pink wil met ‘Accepted’ een generatie wakker schudden die vast zit in het strakke Amerikaanse schoolsysteem. Studenten kunnen zich niet ontplooien en worden uiteindelijk afgewezen door datzelfde schoolsysteem. Een nobele boodschap, die hij met deze komedie wilt uitdragen.

De cast bestaat voornamelijk uit jonge, nieuwe acteurs en actrices. De enige bekende acteur is Justin Long. Hem kennen we nog van de horrorhit ‘Jeepers Creepers’ (2001). Long zet zijn personage goed neer waardoor de film niet volledig de mist in gaat. Het probleem van de film zit hem niet alleen in het matige verhaal maar ook in de personages. Velen zijn stereotypes en erg oppervlakkig. Zelfs wanneer ze alleen bedoeld zijn voor de komische noot in de film, weten ze dat niet waar te maken. Ze zorgen soms eerder voor een diepe zucht, dan een glimlach. Ook de grap over de naam van school zorgt niet eens voor een lach, South Harmon Institute of Technoligy, afgekort S.H.I.T. Geslaagde grappen zijn dan ook schaars in deze film.

Ondanks de boodschap die regisseur Pink wilt overbrengen, blijft ‘Accepted’ een typische Amerikaanse high school film. Eentje die helaas weinig nieuws toevoegt aan het genre. ‘Accepted’ kijken is geen straf, maar er zijn veel betere en vooral leukere films gemaakt in dit genre.

Marvin Heineman