Alien vs. Ninja (2010)

Regie: Seiji Chiba | 90 minuten | actie, horror, komedie, fantasie, science fiction | Acteurs: Mika Hijii, Ben Hiura, Shûji Kashiwabara, Masanori Mimoto, Yûki Ogoe, Donpei Tsuchihira    

In het genre van ‘Killer Clowns from Outer Space’, ‘A Nimphoyd Barbarian in Dinosaur Hell’, ‘The Toxic Avenger’, ‘Zombie Island Massacre’, ‘Chopper Chicks in Zombietown’ en ‘Lesbian Vampire Killers’ is er wederom een wereldhit gelanceerd: ‘Alien vs. Ninja’! In ieder geval twee ingrediënten voor een mooie hak- en slachtfilm. Onderschrift: “Hundreds of years ago … they fought back.” We zijn benieuwd!

Het is altijd weer even afwachten hoeveel geld de maker te spenderen had en uit de eerste minuten blijkt wel dat het budget niet echt toereikend moet zijn geweest. De Ninja’s blijken een soort Powerranger-achtige figuren te zijn met dezelfde soort pakjes en dezelfde overdreven manier van acteren. Het monster is een man in een soort rubber dinopak dat vast in een grijs verleden is gebruikt in een pretpark. Om het beest een beetje smerig te maken zijn er emmers slijm over zijn kop gegooid. Hij lijkt in ieder geval niet erg op zijn neef uit de Alien saga.

De Japanse cultuur gaat over het zoeken naar de essentie en ‘Alien vs. Ninja’ is daar een mooi voorbeeld van. Waarom een ingewikkeld verhaal vertellen om die ninja’s en die alien te introduceren als het toch in de basis gaat om een gewelddadige confrontatie tussen een alien en een ninja? Ongeveer vanaf minuut tien (Alien moet eerst aankomen) is de film een constante slachting. Veel ruimte voor tekst is er niet. Nu ja, af en toe roept een ongelukkige “Baka” wanneer hij door het monster in stukken gereten wordt.

De special effects zijn ook bijzonder. Alien heeft in sommige scènes een tien meter lange staart en in andere is die opeens verdwenen. Dat valt toch wel op. Het dier is razendsnel en om dit in de film naar voren te laten komen zijn sommige fragmenten versneld afgespeeld. Een oude truck uit de beginjaren van de kleurentelevisie waar je tegenwoordig toch niet makkelijk meer mee wegkomt. We zullen het er maar op houden dat regisseur Seiji Chiba het ook allemaal niet zo serieus neemt. Verwijzingen naar ‘Mortal Kombat’ en ‘The Matrix’ in de film zijn daar eigenlijk wel het bewijs van.   Al die slechte special effects, over-the-top gevechten en het belachelijke acteerwerk maken van ‘Alien vs. Ninja’ een avondje hard lachen en vingerwijzen. Waar je dan wel van moet houden. Goed in zijn soort zullen we maar zeggen.

Bram Semeijn