Angélique and the King – Angélique et le roy 1966)

Regie: Bernard Borderie | 100 minuten | avontuur, romantiek | Acteurs: Michèle Mercier, Robert Hossein, Jean Rochefort, Jacques Toja, Sami Frey, Estella Blain, Fred Williams, Pasquale Martino, Jean Parédès, René Lefèvre, Michel Galabru, Philippe Lemaire, Ann Smyrner, Carol Le Besque, Michel Thomas, Claude Giraud

De vraag die Angélique het meest kwelt, is of Lodewijk XIV met opzet haar man Philippe de oorlog in heeft gestuurd waardoor ze voor de tweede maal weduwe is geworden en zo te proberen haar zonder obstakel tot zijn maîtresse te maken of dat het een ongelukkig voorval in de strijd was. Hoe dan ook, hij draagt haar via haar vriend Desgrez (Jean Rochefort) op om naar het hof te komen waar ze de jaloezie en gevaarlijke toorn opwekt van madame de Montespan, de officiële maîtresse van de koning. Zij ziet een geduchte concurrente in de onweerstaanbare schoonheid van Angélique en treft maatregelen.

Maar het is niet alleen voor mogelijk plezier dat de koning haar naar het hof heeft laten komen. Hij vertrouwt haar een belangrijke diplomatieke missie toe. Ze moet de Perzische ambassadeur Bachtiary Bey (Sami Frey) overhalen een verdrag met Frankrijk te tekenen dat van groot belang is in de strijd tegen de Turken. Angélique weigert aanvankelijk en raadt hem aan een courtisane in te zetten, maar de koning haalt haar over door de teruggave te regelen van het landgoed en andere verbeurd verklaarde bezittingen van haar overleden man Jeoffrey de Peyrac. In het verlaten paleis ontmoet ze de apotheker Savary (Pasquale Martino) die in alle eenzaamheid daar zijn laboratorium heeft ingericht en meer over de dood van Jeoffrey schijnt te weten.

Ook dit deel blinkt weer uit door een rijke uitvoering wat betreft kostuums en decors en de aandacht voor de wetenschap en technische vooruitgang. Apotheker Savary haalt Angélique over om aan Bachtiary Bey het uiterst kostbare goedje moemmie te vragen dat essentieel is om het alchemisten werk van Jeoffrey voort te zetten en hij experimenteert er lustig op los. Ook een leuk detail is dat als Desgrez bij haar op bezoek komt, hij trots vertelt dat hij druk bezig is om op elke straathoek van Parijs een lantaarn te laten plaatsen en zo Parijs tot lichtstad te maken. Het is precies de aandacht voor dit soort details die de films zo prettig maken om naar te kijken en samen met de rijke aankleding en de vele verwikkelingen een onderhoudend schouwspel vormen.

Een spannende aflevering waarin Angélique erin slaagt om meerdere machtige mannen van zich af te houden en daarbij ook nog eens hun respect te winnen. Ook de levensgevaarlijke concurrentie van de vrouwelijke tegenstandsters aan het hof weet ze gracieus te pareren. Heerlijk kijkplezier.

Diana Tjin-A Cheong