Another Day of Life (2018)

Recensie Another Day of Life CinemagazineRegie: Raúl de la Fuente, Damian Nenow | 85 minuten | animatie, biografie | Acteurs: Miroslaw Haniszewski, Vergil J. Smith, Tomasz Zietek, Olga Boladz, Rafal Fudalej, Pawel Paczesny, Jakub Kamienski | Originele stemmencast: Kerry Shale, Daniel Flynn, Youssef Kerkour, Lillie Flynn, Akie Kotabe, Ben Elliot, Emma Tate, Jude Owusu, Martin Sherman, William Vanderpuye, Wilson Benedito

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ryszard Kapuściński uit 1976 neemt de animatiefilm ‘Another Day of Life’ (2018) ons mee naar een bijzonder tumultueuze periode in de geschiedenis van Angola. De jarenlange onafhankelijkheidsstrijd in deze voormalige Portugese kolonie bereikte in 1975 zijn climax in een bloederige burgeroorlog.

In het dekolonisatieproces bestreden verschillende politieke en militaire bewegingen elkaar in een race naar de hoofdstad Luan om daar de macht over het land over te nemen van de Portugezen. Die laatste groep voelde de grond onder hun voeten te heet worden en probeerden overhaast hun bezittingen in te schepen en de hoofdstad te ontvluchten. Het land verkeerde in chaos, of door de inwoners zelf aangeduid als Confuçao: een toestand van totale wanorde en desoriëntatie.

De twee grootste bewegingen, de MPLA en de FNLA, waarvan de militaire takken op het oog nauwelijks van elkaar te onderscheiden waren, bevochten elkaar in een gruwelijke strijd waarbij vooral de burgerbevolking het slachtoffer werd. Wat verder bijdroeg aan de Confuçao was dat Angola fungeerde als een inofficieel strijdtoneel van de Koude Oorlog; de Sovjet-Unie en Cuba steunden het communistische MPLA, terwijl het nationalistische FNLA werd ondersteund door de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Terwijl maar weinigen het aandurfden vertrok de gerenommeerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński naar dit land om verslag uit te brengen. In de zuidelijke frontlinies ging hij op zoek naar de overgelopen Portugese bevelhebber Farrusco die met een handjevol soldaten de kant van de armen had gekozen. Onderweg ontmoet Kapuściński andere historische personages die een rol hebben gespeeld in deze geschiedenis, zoals de charismatische guerrillastrijder Carlotta die met haar twintig jaar al een heldenstatus heeft onder de onderdrukte bevolking.

Regelmatig wordt de schitterende animatie van ‘Another Day of Life’ onderbroken door interviews met diverse van deze historische figuren. Dit niet-geanimeerde en documentaire-achtige onderdeel waarin de personages als “echte mensen” terugkijken op het conflict en op de rol van Kapuściński daarin, contrasteert qua vorm natuurlijk enorm, maar werkt wel bijzonder goed. Het resultaat is namelijk dat de wat stripachtige romantiek en kunstige psychedelica een sterkere emotionele onderbouwing krijgen, waardoor de dramatiek van het verhaal meer invoelbaar wordt.

Alberto Ciaccio

Waardering: 4

Bioscooprelease: 14 maart 2019
DVD-release: 2 augustus 2019