Klara en de gekke koeien – KuToppen (2018)

Recensie Klara en de gekke koeien CinemagazineRegie: Lise I. Osvoll | 66 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Daan van Rijssel, Donna Vrijhof, Wiebe-Pier Cnossen, Seb van den Berg, Desi van Doeveren, Enzo Coenen, Peggy Vrijens, Jorien Zeevaart, Nine Meijer, Rutger le Poole, Dennis van Schajik

Het jonge kalf Klara wil een ster worden, maar in de grote stad lijkt dat haar niet te lukken. Als ze op een dag een brief van haar, tot dan toe, afwezige vader krijgt, besluit ze hem op te zoeken. Haar vader is een excentriek figuur die leeft op een boerderij en Klara voelt zich er al snel thuis. Maar dan komt de boerderij in gevaar en moeten Klara en haar vader 100 appeltaarten bakken om de boel niet kwijt te raken. Dat lijkt een simpele opdracht, ware het niet dat alle appels maar blijven verdwijnen. Zonder appels geen taart en dus geen boerderij. Zie hier, het verhaal van ‘Klara en de gekke koeien’; een film die zich duidelijk op de jongere kijker richt.

Voor de jongere kijker zal het geen probleem zijn dat de plot soms nogal wat willekeurig aanvoelt. Die willekeur wordt vooral veroorzaakt door het gebrek van logica in de ontwikkelingen in het verhaal. Het probleem van de verdwenen appels heeft eigenlijk geen relatie tot het lonkende sterrendom dat Klara zo ambieert. En ook het feit dat de appels daadwerkelijk verdwijnen heeft weinig tot geen koppeling met de persoonlijke ontwikkeling van Klara. Maar daar zal een kind van 6 geen enkel probleem mee hebben.

Er zit wel een diepere boodschap verscholen in het verhaal van Klara. Op een bepaald moment wordt er gedacht dat de vader van Klara de gekke koeien-ziekte heeft omdat hij zich zo irrationeel lijkt te gedragen. Maar hij blijft in zichzelf geloven en uiteindelijk doen de anderen dat ook. En dat wordt door kracht van herhaling ook de moraal van het verhaal: Geloof in jezelf! Er zijn slechtere boodschappen voor jeugdige kijkers.

Het is dus ook niet echt de vraag of ‘Klara en de gekke koeien’ een goede film is of niet. Het antwoord is op die vraag is in dit geval niet zaligmakend. De vraag is of kinderen die naar deze film gaan een leuke ervaring opdoen. Het antwoord daarop zal vooral voor de echte jonge kijkers “ja” zijn. Die zien een film die bij vlagen grappig, spannend en leerzaam is. Die zien ook een kleurrijke, vrolijke en goed te begrijpen film. En dat het feit dat de plot van ‘Klara en de gekke koeien’ wel heel makkelijk bepaalde problemen oplost zal voor hen geen factor van belang zijn.

Ton te Slaa

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 maart 2019
VOD-release: 16 juli 2019
DVD-release: 23 juli 2019