Any Given Sunday (1999)

Regie: Oliver Stone | 151 minuten | drama, sport | Acteurs: Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods, Jamie Foxx, LL Cool J, Matthew Modine, Jim Brown, Lawrence Taylro, Bill Bellamy, Andrew Bryniarski, Lela Rochon, Lauren Holly, Ann-Margret, Aaron Eckhart, Elizabeth Berkley, Charlton Heston, John C. McGinley, James Karen, Gianni Russo, Duane Martin, Clifton Davis

Tussen september en het eerste weekend van februari staat elk weekend in Amerika in het teken van football. Deze gewelddadige sport is voor veel mensen meer dan een sport, het is het leven in spelvorm. In ‘Any Given Sunday’ is dit een gegeven en toont regisseur Oliver Stone hoe het er achter de schermen bij een professioneel team aan toe gaat. Al Pacino is Tony D’Amato, een coach van de oude stempel. Zijn team, de Miami Sharks, heeft het moeilijk in de reguliere competitie en de druk op veranderingen wordt enerzijds ingegeven door de blessure van quarterback Cap Rooney (Dennis Quaid) en de over-mijn-lijk-mentaliteit van clubeigenaresse Christina Pagniacci (Cameron Diaz) anderzijds. D’Amato doet een beroep op reserve-reserve-quarterback Willie Beamon (Jamie Foxx); hij moet het team leiden naar de play-offs. Kortom alle ingrediënten voor een typische sportfilm. Gelukkig is ‘Any Given Sunday’ iets meer dan dat.

Zoals Stone gewoon is heeft hij een duidelijke visie op, in dit geval, American Football. Het is een opportunistische, harde, kapitalistische en waanzinnige wereld, die van geld en roemzucht aan elkaar hangt. Die boodschap is haast niet te missen. Maar maakt de combinatie van deze boodschap en typische sportfilmclichés van ‘Any Given Sunday’ een geslaagde film?

Het antwoord op deze vraag is een niet al te overtuigende ja. Stone is allesbehalve subtiel in zijn manier van vertellen. Soms lijkt de film meer op een aaneenschakeling van videoclips dan op een afgewogen film. Dat zit het verhaal vaak in de weg. Natuurlijk leven we van wedstrijd tot wedstrijd en is elke clip een hint naar dit episodische karakter, maar het staat het grotere verhaal soms in de weg. De hoofdmoot van dat verhaal is namelijk de karakterontwikkeling van de oude D’Amato en de jonge “Steamin” Willie Beamon. Het is een clash tussen jong en oud, tussen ouderwets en modern en tussen eer en roemzucht. Dat is eigenlijk een stuk interessanter dan het feit of de play-offs wel of niet gehaald wordt.

Het is jammer dat de NFL (de officiële competitie) geen medewerking heeft verleend aan deze film en dat het fictieve karakter zodoende minder geloofwaardig wordt voor de trouwe footballfan. Dat neemt niet weg dat het een boeiend kijkje in de wereld van American Football is die vooral overtuigend is door de acteerprestaties van zowel Al Pacino als Jamie Foxx. Enige minpuntje is dat deze film voor niet football-liefhebbers een lange wat incoherente film is. Heb je er wel wat mee dan is ‘Any Given Sunday’ een boeiend inkijkje in de opportunistische wereld die American Football heet.

Ton te Slaa

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 april 2000