Assepoester en de Keukenprins – Happily N’Ever After (2007)

Regie: Paul J. Bolger, Yvette Kaplan | 87 minuten | animatie, komedie, familie | Originele stemmencast: Sarah Michelle Gellar, Sigourney Weaver, Freddie Prinze Jr., John Di Maggio, Andy Dick, Wallace Shawn, Lisa Kaplan, George Carlin, Michael McShane | Nederlandse stemmencast: Annet Malherbe, EliZe van der Horst, Jelle Cleymans, Axel Daeseleire, Peter Thyssen, David Dermez, Chiel van Berkel

In het jaar waarin ‘Shrek’ alweer aan zijn derde bioscoopavontuur toe is, verschijnt er ook een film in de theaters waarvan de makers zich duidelijk hebben laten inspireren door dat groene succesnummer. ‘Assepoester en de keukenprins’ (‘Happily N’Ever After’) speelt zich net als ‘Shrek’ af in een wereld met bekende sprookjesfiguren, waarbij net als in ‘Shrek’ doorlopend wordt gespeeld met het sprookjesgenre. Zo zien we wat voor ellendigs er kan gebeuren als een sprookje geen happy ending krijgt en wat het resultaat is als een gekuste kikker weigert te veranderen in een prins.

Hoewel de overeenkomsten legio zijn, zit er toch nog een wereld van verschil tussen deze hippe Assepoester en de Shrekfilms. Het belangrijkste onderscheid is jammer genoeg de kwaliteit van deze navolger. De grappen zijn minder, het verhaal is minder, de muziek is minder en de personages komen minder tot leven. Daarbij gaat Shrek in veel opzichten net iets verder dan deze lieve, maar soms wat voorzichtige Assepoester. Dat laatste is wellicht te danken aan het feit dat dit een Amerikaans-Duitse coproductie is, waardoor de echt uitzinnige humor uitblijft.

Toch maakt dat van ‘Assepoester en de Keukenprins’ nog geen vervelende film. De animaties zijn redelijk, het verhaaltje is best aardig en er zitten soms wat geslaagde grapjes tussen. Hoewel soms wat kleurloos, zijn de personages bijzonder sympathiek, met de opvallend knappe Assepoester voorop. En wat misschien nog het voornaamste is: in tegenstelling tot veel hedendaagse animatiefilms irriteert ‘Assepoester en de Keukenprins’ eigenlijk nooit. Zo kun je deze nieuwste animatiefilm kwalitatief zo’n beetje plaatsen tussen het veel originelere ‘Hoodwinked’ en animatieprut als ‘Barnyard’. Maar in een land waar Shrek koning is, zal deze navolger het nooit verder schoppen dan de positie van keukenprins. Of dat goed genoeg is moet iedereen zelf maar uitmaken.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 25 april 2007