Barbie en het geheime team – Barbie: Spy Squad (2016)

Regie: Conrad Helten | 75 minuten | animatie, actie, familie | Originele stemmencast: Erica Lindbeck, Stephanie Sheh, Jenny Pellicer, Alyssya Swales, Britt Irvin, Brian Dobson, Rebecca Husain, Cathy Weseluck, Ian Hanlin, Jonathan Holmes, Kathleen Barr

Barbie goes Bond in de animatiefilm ‘Barbie en het geheime team’ (‘Barbie: Spy Squad’). Samen met haar twee vriendinnen krijgt de absurd lenige Barbie uit onverwachte hoek een uitnodiging om geheim agent te worden. Een geheime organisatie, waarvan de ingang zich op een wel heel iconische plek bevindt, heeft behoefte aan de gymnastische talenten van Teresa, Renee en Barbie voor een speciale missie. De meiden hoeven al niet lang na te denken, maar wanneer ze zien wat voor een coole gadgets er bij de functie horen, zijn ze helemaal om.

‘Barbie en het geheime team’ steekt weer net ietsje boven de gemiddelde Barbiefilm uit. Dat heeft allerminst te maken met het verhaal of de animatie, want die zijn precies zoals je van een film uit deze lang grazende melkkoe van Mattel/Universal Studios mag verwachten. Er is een bad guy, die door de volwassen meekijkers al snel ontmaskerd is, maar wiens ware aard voor de jonge kijkers wellicht een beetje onverwacht komt; er is ook een bad girl, maar die blijkt – zoals het in het genre hoort – nog voor een koersverandering vatbaar. Natuurlijk zijn er knuffelbare sidekicks, dit keer in de vorm van een robothondje, met een stem waaraan je elke keer moet wennen en een poeslieve robotpoes.

Wat deze ‘Barbie en het geheime team’ net wat meer geeft zijn de onderliggende boodschappen: niet alleen worden bètavakken gepromoot (één van Barbies vriendinnen is een razendslimme tante met technische skills waar je een puntje aan kunt zuigen), er is ook een vrouwelijke bijfiguur met een toppositie in de spionnenorganisatie. Nooit verkeerd om jonge kinderen aan die zee aan mogelijkheden bloot te stellen, toch? Daarnaast is de love interest een nerdy type, de Q van de James Bond-films in animatievorm. Hoera voor de nerds!

Het is een verademing dat de nadruk nu eens niet op kleding, schoenen en make-up ligt, hoewel de meiden uiteraard wel vermomd naar een feest moeten om de vijand een stapje voor te blijven. Barbie zelf krijgt letterlijk een wijze levensles (als je iets moeilijks moet doen, moet je het visualiseren voor je het doet, dan gaat het beter), maar de onderliggende boodschappen zijn wat ons betreft veel meer een schot in de roos. Prima film (wel een suffe titel) voor de fans!

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 9 maart 2016