Batman Unlimited: Mechs vs. Mutants (2016)

Regie: Curt Geda | 72 minuten | animatie, actie, science fiction | Originele stemmencast: Roger Craig Smith, Lucien Dodge, Dana Snyder, Troy Baker, Alastair Duncan, Oded Fehr, Will Friedle, Carlos Alazraqui, Chris Diamantopoulos, John DiMaggio, Phil LaMarr, Dave B. Mitchell, Charlie Schlatter

Deze derde film in de ‘Batman Unlimited’ reeks is net als de voorgaande delen voornamelijk gericht op de jongere kijkers, die bij het boodschappen doen altijd papa of mama proberen over te halen ook een kijkje in de nabijgelegen speelgoedwinkel te nemen. Daar liggen namelijk de actiefiguren, die met behulp van deze verlengde reclamespot, in vele winkelmandjes terecht moeten komen. Batman, The Flash, Clayface, Green Arrow, Green Lantern, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat.

Niet zo vreemd dus dat ‘Batman Unlimited: Mechs vs. Mutants’ boordevol personages zit. Het verhaal is eenvoudig, en weinig origineel: Mr. Freeze biedt in zijn bevroren onderkomen onderdak aan Penguin, maar de relatieve rust is van korte duur. Wanneer de boosaardige wetenschapper ontdekt dat er olieboringen plaatsvinden, probeert hij de werknemers weg te jagen door zijn laatste uitvinding op hen af te sturen. Dat mislukt, maar het brengt Penguin wel op een idee: hij haalt Mr. Freeze over om weer terug te keren naar Gotham, om de boel daar te bevriezen. Eerst bevrijden ze – het is al bijna gewoon – een aantal gevangenen uit Arkham Asylum, die hen moeten helpen bij dit kwaadaardige plan. De keuze is dit keer gevallen op Killer Croc, Chemo, Bane en Clayface.

Ondertussen kampt Robin met hele andere problemen. Ondanks zijn tomeloze inzet kon hij de schurk van de vorige avond, The Joker, niet aan en hij baalt stevig van zijn gezichtsverlies (het helpt niet dat zijn flater ook is vastgelegd op film en op internet is gezet). Hij probeert de eigenschappen van alle vijanden van Batman in kaart te brengen, maar dat kost hem zijn nachtrust. En heeft Batman hier eigenlijk wel wat aan?

‘Batman Unlimited: Mechs vs. Mutants’ geeft de kijker precies wat de titel belooft. De mutants uit de titel zijn de door de uitvinding van Mr. Freeze gemuteerde Killer Croc, die Godzilla-achtige trekjes aan heeft genomen, Bane en Clayface, en de Mechs zijn Batman en Green Arrow in een reusachtig mechanisch pak (dat lichtjes doet denken aan dat van Iron Man). Je weet al wie er gaat winnen, dus echt spannend wordt het nooit.

Is ‘Batman Unlimited: Mechs vs. Mutants’ dan vervelend om te kijken? Dat valt wel mee, met de juiste verwachtingen is het een matig tot redelijke cartoon, die echter ook nergens in uitblinkt. De statische animatie valt hier wel heel erg op, zeker in de scène waarin Batman en Robin op de receptie zijn: op de achtergrond beweegt het aanwezige publiek nauwelijks. Ook is de consistentie ver te zoeken. Als je de eerdere ‘Batman Unlimited’-films al zag, zal je opvallen dat Robin nu niet meer Red Robin is, maar Damian Wayne. Dat is op zijn minst vreemd, maar de vraag is of de doelgroep daarover zal vallen. Als je zeven, acht jaar bent en dol bent op superheldenactie, is deze tekenfilm beslist je ding. In elk ander geval mag je ‘m gerust overslaan.

Monica Meijer

‘Batman Unlimited: Mechs vs. Mutants’ verschijnt woensdag 12 oktober 2016 op DVD.