Battle Drone (2018)

Recensie Battle Drone CinemagazineRegie: Mitch Gould | 93 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Natassia Malthe, Dominique Swain, Michael Paré, Louis Mandylor, Jason Earles, Oleg Taktarov, Dan Southworth, Richard Alan Reid, Jo Marr, Steve Pound, Robert Reynolds, Randy Brown, Borislav Sarandev

‘Battle Drone’ is de indie-versie van een beproefd concept in het actiegenre: de door de wol geverfde huurlingen die vuile klusjes opknappen voor de overheid, tot de overheid ze laat vallen. De makers van de film zijn duidelijk geïnspireerd door jaren 80-films en recentere eerbetonen als ‘The Expendables’, maar werken met een bescheiden budget en onbekende acteurs. De grootste naam in de film is de Russische voormalige martial arts-vechter Oleg Taktarov, bekend van bijrolletjes in grotere films als ‘Bad Boys 2’ en ‘Predators’. De plot is, zoals we van dit type film mogen verwachten, vrij simpel: een team huurlingen wordt verraden door de overheid en moet het opnemen tegen geavanceerde drone-soldaten.

‘Battle Drone’ voelt grotendeels vertrouwd en schuwt actie-clichés niet: geestige oneliners, onwaarschijnlijke vuurgevechten die de helden altijd overleven, en een paar stoere vrouwen om de overdaad aan klotsend testosteron te compenseren. Uiteraard is er ook nog de sluwe overheids-contactpersoon met een dubbele agenda. Desondanks voelt de film bij vlagen fris en zelfbewust: de oneliners zijn creatiever dan we gewend zijn en staan bol van het sarcasme. Dit is een film die geen hoge ambities heeft, heel goed weet wat hij is en daar gewoon een ontzettende lol in heeft. Wel is het jammer dat het verhaal wel erg onorigineel is. Na de onthulling van de drones zijn er geen verrassende plotwendingen meer, terwijl die het geheel wel hadden afgemaakt. Daardoor voelt ‘Battle Drone’ toch een beetje onvoldragen als ‘indie-actiefilm’. Hoewel de film het lage budget meestal goed weet te compenseren met een vlotte montage, wordt het wel pijnlijk duidelijk wanneer de drones in beeld komen – de digitaal geanimeerde robots lijken zo weggelopen uit een spel voor de PlayStation. De overdadige slow motion geeft het een aantal scènes extra dynamiek, maar blijft uiteindelijk langer dan hij welkom is.

Desondanks kan ‘Battle Drone’ zich zeker meten met de grotere namen uit het genre waar de film zo duidelijk aan verknocht is. De onbekende acteurs zijn duidelijk enthousiast en hebben een aanstekelijke chemie met elkaar, wat de film ook leuk houdt wanneer er niets wordt opgeblazen of kapotgeschoten. Met wat meer inspiratie en een groter budget was het zeker een moderne klassieker geweest. Uiteindelijk voelt de film nog niet helemaal ‘af’, wat jammer is. Desondanks is ‘Battle Drone’ het kijken waard en toont hij aan dat je ook zonder Stallone, Schwarzenegger, Diesel of andere grote namen een leuke actiefilm kunt maken.

Yurre Wieken

Waardering: 2.5

VOD-release: 5 juli 2018