Beerfest (2006)

Regie: Jay Chandrasekhar | 110 minuten | komedie | Acteurs: M.C. Gainey, Paul Soter, Erik Stolhanske, Cloris Leachman, Jürgen Prochnow, Cameron Scher, Owain Yeoman, Tom Tate, Allan Graf, Chris Moss, Bjorn Johnson, Kevin Heffernan, Jay Chandrasekhar, Steve Lemme, Pab Schwendimann, Philippe Brenninkmeyer, Jessica Williams, Aaron Hendry, Michael Yurchak, Will Forte, Nat Faxon, Eric Christian Olsen, Ralf Moeller, Gunter Schlierkamp, Blanchard Ryan, Mo’Nique     

Een titel als ‘Beerfest’ zegt genoeg. Het is alleen de vraag of de film een knaller of een kater is. Voor alle duidelijkheid, ‘Beerfest’ is niet als Oktoberfest, dat is voor mietjes. Nee, het is het ondergrondse internationale bierspeltoernooi dat jaarlijks in München wordt gehouden. Broers Todd en Jan Wolfhouse komen er per ongeluk achter wanneer ze de laatste rustplaats voor hun opa Johan uitzoeken. Een warm welkom van hun Duitse neven de Von Wolfhausens krijgen ze daar niet. De gemeneriken maken ze in tijdens ‘Beerfest’ en slaan ze in elkaar. Blijkbaar is er een familie/biergeheim dat overgrootmoeder ‘Great Gam Gam’ en opa Johan de broers nooit verteld hebben. Eenmaal thuis vormen Todd en Jan een drinkteam en oefenen ze het hele jaar voor een revanche met de Duitsers. Voor de eer van opa, Gam Gam en Amerika!

Het drinkteam bestaat uit de Broken Lizard komedie groep die voorheen ‘Super Troopers’ (2001) en ‘Club Dread’ (2004) maakten. Voor dit verhaal putten de heren ongetwijfeld uit hun studententijd samen op Colgate University. Erik Stolhanske en Paul Soter spelen Todd en Jan. Kevin Heffernan speelt de stalen maag Landfill. Steve Lemme is Fink een joodse wetenschapper, die alleen maar meedoet om de Duitsers te verslaan. Regisseur Jay Chandrasekhar is Barry, een prostituee die vroeger de bierspelletjekoning was. Kortom, een kleurrijk groepje dus. Eerst wordt er getwijfeld, maar al gauw wordt er flink getraind op ondersteboven drinken, gieten, muntjes werpen, beerpingpong en een berucht onderdeel dat Das Boot heet. Er is een bepaalde techniek aan het drinken van deze laars, waar bieroloog Fink nog niet achter is gekomen.

De Duitsers zijn drinkexperts, maar gelukkig heeft Gam Gam wat tips (zoals het drinken van urine van een ram). Cloris Leachman speelt de vlotte Duitse overgrootmoeder. Grappig is dat Donald Sutherland zich leende voor een rolletje als opa Johan, die wel van een biertje of tien houdt. De gemene baron Von Wolfhaus wordt gespeeld door Jürgen Prochnow uit ‘The DaVinci Code’ (2006). Er is knipoog naar zijn oorlogsfilm ‘Das Boot’ (1981). In het Duitse team zitten twee spierbonken en een paar irritantelingen waaronder Saturday Night Live’s Will Forte.

De bierspelletjes in ‘Beerfest’ zijn top, het muntenwerpen ziet er heel gaaf uit. De finale (5 keer das Boot) is ook erg cool. Maar tijdens de voorbereiding van de jongens zijn er minder leuke grappen en zakt de film in. Als je die hilarische weg inslaat moet je het dan ook goed doen. Zo zijn het trauma van Barry of de terugkeer van Landfill lauwe biertjes (het eindstukje met Willy Nelson is wel grappig). De plot is niet zo goed. Dronken kijkers of niet veeleisende bierfans zullen hier niet zoveel last van hebben. Het gaat immers om topsport onder de invloed van bier, heel veel bier…

Sarita Koendjbiharie