Beguine (2009)

Regie: Douwe Dijkstra | 4 minuten | korte film | Acteurs: Ferry Heijne, Liesbeth Groenwold, Lianne Zandstra, Daniela Oonk, Margje Wittermans, Tamara Schoppert, Wim ter Weele, Marco Heijne, Pim Heijne, Jan Heijne, An van der Hoorn, Patrick Votrian, Mathijs Houwink, Han Hulscher

Het lied Beguine van de band De Kift is een vrolijk nummer dat meteen in je hoofd blijft zitten zodra je het refrein een keer hebt gehoord. Het deuntje werkt aanstekelijk en de bijbehorende clip geeft er een melancholisch tintje aan. De clip begint als een soort reclame voor C&A met dansende vrouwen in zwierige rokken waar zanger Ferry Heine tussendoor loopt. Vervolgens belandt hij in een minder vrolijke situatie die weer wat weg heeft van een Cup a Soup reclame. Hij zit op kantoor en het leven lijkt langs hem heen te gaan. Maar in plaats van een kop soep te nemen, valt hij in het kopieerapparaat en komt terecht als animatie in een boek.

De clip van het nummer Beguine is een filmpje waar je geboeid naar blijft zitten kijken, hoewel het aanstekelijke gezang af en toe afleid van de beelden die je te zien krijgt. Niettemin is Beguine een leuke maar bizarre videoclip en goed voor een paar minuten kijk- en luisterplezier.

Eveliene Sanders