Billy Rose’s Jumbo (1962)

Regie: Charles Walters | 123 minuten | komedie, romantiek, musical | Acteurs: Doris Day, Stephen Boyd, Jimmy Durante, Martha Raye, Dean Jagger, Joseph Waring, Lynn Wood, Charles Watts, James Chandler, Robert Burton, Wilson Wood, Norman Leavitt, Grady Sutton, Ron Henon, Billy Barton

Om maar met de deur in huis te vallen, ‘Billy Rose’s Jumbo’ is een pretentieloze film. Het is zo’n film die geschreven is om Doris Day te laten schitteren. En dat doet ze heus wel met haar blonde lokken en regelmatige, witte gebit. ‘Billy Rose’s Jumbo’ is niet bedoeld als kinderfilm, maar tot dat genre zou het toch gerekend moeten worden. Leuke meezingliedjes, een spannend circus als decor en een olifant die leuke stunts uithaalt. Al zal de jeugd van tegenwoordig niet bijster onder de indruk zijn van ‘Billy Rose’s Jumbo’. Van die typische jaren 50 truttigheid worden nog maar weinig mensen warm.

Hoewel bovenstaand helemaal waar is, is ‘Billy Rose’s Jumbo’ toch een vermakelijke film. De makers beschikten wel over vakmanschap. De vaart zit erin, de decors zijn prachtig en een aantal scènes zijn een lust voor het oog. Zoals de beginscène waar de circustent wordt opgebouwd. Ritmisch, gebroederlijk en harmonisch trekken de mannen aan touwen en slaan palen in grond. Het gebeurt met perfectie zoals je ook in Disney tekenfilms ziet.

Een grote rol in deze film is weggelegd voor een olifant, dus niet gek dat je gedachten wegglijden naar de tekenfilm ‘Dumbo’. Dan is ook snel duidelijk waarom ‘Dumbo’ een klassieker is en ‘Billy Rose’s Jumbo’ niet. Dumbo is tijdloos, blijft je ontroeren en is een feest voor het oog. Die passie ontbreekt helaas in ‘Billy Rose’s Jumbo’. Omdat vanaf scène één zeker is dat het goed komt, iedereen gelukkig wordt, iedereen krijgt wat ie verdient, is er weinig ruimte voor echte emotie. En dat is toch nodig om een klassieker te maken.

Eline Lubberts