Boiling Point (1993)

Regie: James B. Harris | 92 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Wesley Snipes, Dennis Hopper, Lolita Davidovich, Viggo Mortensen, Seymour Cassel, Jonathan Banks, Christine Elise, Tony Lo Bianco, Valerie Perrine, James Tolkan, Paul Gleason, Lorraine Evanoff, Stephanie Williams, Tobin Bell, Bobby Hosea, Dan Hedaya, George Gerdes, James Pickens Jr., Keith Leon Williams, Rick Dean, John Petievich, Mark Phelan, Nancy Sullivan, John Lander, Lisa Kaseman, Janet May, John D. Sarviss

Wesley Snipes en Dennis Hopper samen in een film. Dat moet een flinke actiefilm zijn, zeker met zo’n titel. Maar eigenlijk is dit een misdaaddrama waarin de actie een kleine rol speelt. Aanvankelijk draaide de film om het karakter van Hopper maar vanwege de populariteit van Snipes anno 1993 werden veel scènes van Hopper verkort en verdwenen er veel scènes van Ronnie (Viggo Mortensen) en zijn vriendin gespeeld door Christine Elise. Het schijnt dat Hopper niet tevreden was met het eindproduct. De titel veranderde ook van ‘Money Men’ naar ‘Boiling Point’ om het als een actiefilm zoals ‘Passenger 57′ te positioneren.

Snipes is hier Jimmy Mercer, een harde politieagent die op wraak zint voor de moord op zijn collega. Iemand die leeft voor zijn werk. Het is een rol waar Snipes wel raad mee weet. Hopper speelt Red, een sluwe crimineel die van geen ophouden weet. Een eng mannetje dat de boel bij elkaar liegt en toch hoop je op de een of andere manier dat hij slaagt. Dat komt omdat er wat diepgang aan het karakter wordt gegeven. De dansscènes met callgirl Vikki (Lolita Davidovich) en met zijn vrouw Mona (Valerie Perrine) zorgen daarvoor. En het is natuurlijk ook de klasse van Dennis Hopper.

Het karakter van Mercer wordt minder uitgediept, waar zijn gedrevenheid vandaan komt is een mysterie. Medeleven van de kijker is niet vanzelfsprekend wanneer hij ’s nachts bij zijn ex aanklopt om zijn zoontje te zien. Viggo Mortensen speelt hier overtuigend een goedgelovige en gewelddadige crimineel. Met glad gekamd haar en jonge kop lijkt hij weinig op de ruige Aragorn uit ‘Lord of the Rings’. Als Ronnie gelooft hij hier alles wat de gehaaide Red hem op de mouw speldt. Hij ziet helaas tegen het einde van de film nog niet in dat Red hem gebruikt. De ontgoocheling bij zijn karakter zou wel interessant zijn geweest.

Een echte confrontatie tussen Red en Mercer volgt er helaas ook niet. En dat terwijl de karakters elkaar rakelings zijn tegengekomen, zonder dat ze van elkaar wisten wie ze zijn. Jammer, want zo’n ontknoping had meer indruk gemaakt. Een film met als titel ‘Boiling Point’ vraagt daar eigenlijk ook om. Wat wel leuk gedaan is zijn de parallelle scènes waar de drie mannen Red, Mercer en Ronnie hun vrouwen proberen te paaien. Ondanks het af en toe trage tempo kijkt de film aardig weg. Goede acteerprestaties maken van ‘Boiling Point’ een redelijk drama van begin jaren 90.

Sarita Koendjbiharie