Broken English (2007)

Regie: Zoe R. Cassavetes | 97 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Parker Posey, Drea de Matteo, Tim Guinee, Gena Rowlands, Peter Bogdanovich, Roy Thinnes, Michael Panes, Justin Theroux, Philip Pavel, Melvil Poupaud, Dana Ivey, William Wise, Josh Hamilton, Caitlin Keats, Russell Steinberg

Parijs is de enige echte stad van de liefde. Dat is ook de reden dat veel romantische komedies zich afspelen in Parijs. Met de Eiffeltoren en de Champs Elysees op de achtergrond is de film al voor de helft geslaagd. Voeg daar een simpel maar romantisch verhaaltje aan toe, een hoop blunders van de hoofdrolspeelster à la Bridget Jones en je hebt een sterk staaltje romantische komedie gemaakt dat veel, met name vrouwelijke bezoekers zal aanspreken. ‘Broken English’ zal dan ook niet een award gaan winnen voor beste film of meest originele script, maar leuk is hij wel.

‘Broken English’ speelt zich voor de helft af in Parijs en voor de helft in het iets minder romantische New York. De titel slaat op het charmante Franse accent van Julien (gespeeld door Melvil Poupaud).

Nora Wilder heeft weinig geluk in de liefde. De enige man met wie ze een serieuze relatie had en die ook in de smaak viel bij haar moeder is er vandoor gegaan met haar beste vriendin Audrey (Drea de Matteo, Gina uit ‘Joey’ en Adriana uit ‘The Sopranos’). Nora kan zich troosten met het idee dat het huwelijk van haar vriendin ook niet vlekkeloos verloopt. De kwestie wel of geen kinderen begint op te spelen en Audrey lijkt zich steeds meer opgesloten te voelen in haar relatie. Om even afstand te nemen van haar slechte huwelijk probeert ze Nora te helpen om aan de man te komen maar dit blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Nora is niet zo handig als het op mannen aankomt. Sterker nog: ze is nogal een kluns. Of ze gaat te vroeg met mannen naar bed, of ze weet niet hoe ze zich moet gedragen als ze haar ex ontmoet terwijl ze met een andere man is. In Julien lijkt ze dan eindelijk een ‘blijvertje’ gevonden te hebben. Ondanks haar stuntelige gedrag en de paniekaanvallen van zenuwen en bindingsangst blijft hij bij haar en toont veel geduld met haar nu zij dit keer eens besloten heeft niet meteen met een man naar bed te gaan. Maar dan moet hij terug naar Parijs, zijn woonplaats. Hij nodigt Nora uit om mee te gaan, maar kan ze het wel aan om zo’n drastische beslissing te nemen voor een man?

Parker Posey speelt de rol van Nora. Zij is geen standaard Hollywood schoonheid maar een echte ‘girl next door’ waardoor het verhaal aan geloofwaardigheid wint. Belangrijk in dit soort films is dat de kijkers geloven dat de acteurs echt zo’n pech hebben in de liefde en een bloedmooie hoofdrolspeelster helpt niet mee aan die geloofwaardigheid. Overigens is Poupaud een echte charmeur. Met zijn sexy en charmante accent weet hij de harten van met name de vrouwelijke kijker te winnen.

‘Broken English’ is een luchtige romantische komedie met een standaard verhaaltje. Geen hoogstaand acteerwerk, geen ingewikkeld plot en geen special effects. Simpel maar doeltreffend. Verwacht niets bijzonders van deze film, de voorspelbaarheid straalt er vanaf, een andere einde dan een happy-end is bij dit soort films niet mogelijk. ‘Broken English’ is een prima tussendoortje.

Eveliene Sanders