Buurman & Buurman hebben een nieuw huis! (2018)

Recensie Buurman & Buurman hebben een nieuw huis CinemagazineRegie: Marek Beneš | 57 minuten | animatie, korte film, familie, komedie | Nederlandse stemmencast: Kees Prins, Siem van Leeuwen

Wie kent ze niet: de onhandige doe-het-zelvers en buren: Buurman en Buurman. De twee zijn de laatste jaren bezig aan hun comeback en in het verlengde daarvan komen ze na ‘Buurman & Buurman – Al 40 jaar beste vrienden’ (2015) naar het grote scherm met de film ‘Buurman & Buurman hebben een nieuw huis’. In deze film lopen de Buurmannen tegen allerlei soorten problemen op in en om hun huizen. Zo hebben ze last van een mol, gaan ze aan de slag om hun schoorsteen te vegen en bouwen ze een hek. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot en dat is juist het unique selling point van deze verhalen.

De film is op twee manieren te beoordelen. Als eerste (en het belangrijkste) door de ogen van de kinderen voor wie deze film bedoeld is. ‘Buurman & Buurman hebben een nieuw huis’ is precies wat zij zullen verwachten van een Buurman & Buurmanfilm. Het zijn klunzen, die bij het zoeken naar een oplossing dingen erger maken dan ze in eerste instantie waren; er zit genoeg slapstick in en elk verhaaltje wordt afgesloten met een welgemeend “A je to!” (wat een Tsjechische uitroep is en zoveel betekent als “Dat is het!”). Voor de kijkers is die herkenbaarheid gelijk een vorm van veiligheid. Geen enkel kind zal zich afvragen waarom dit niet anders is dan ze verwacht hadden.

En daar zit gelijk de valkuil voor de tweede groep kijkers: de ouders. ‘Buurman & Buurman hebben een nieuw huis’ is heel erg veel van hetzelfde. Grootste pijnpunt kan zijn dat het eigenlijk niet een film als geheel is, maar een collectie van zeven kleine verhaaltjes. Daardoor voelt het alsof je met je kind naar een dvd, maar dan op een groot scherm, zit te kijken. En dat is zonde. Ook in 2018 kwam bijvoorbeeld Bob de Bouwer naar de bioscoop met ook veel van hetzelfde, maar dan in één spannend verhaal. Dat maakt de bioscoopervaring extra bijzonder en dat ontbreekt helaas bij de Buurmannen.

Uiteindelijk is het toch eerlijker om de film door de blik van de jongere medemens te beoordelen. Voor hen is de film bedoeld en die zal zodoende geen enkel kind teleurstellen. Ouders moeten de onhandig gekunstelde vertelvorm maar naast zich neer leggen. En dat is het!

Ton te Slaa

Waardering: 3

Bioscooprelease: 26 april 2018
DVD-release: 21 augustus 2018