Have a Nice Day – Hao jile (2017)

Recensie Have a Nice Day CinemagazineRegie: Jian Liu | 77 minuten | animatie, komedie, thriller | Originele stemmencast: Changlong Zhu, Kai Cao, Jian Liu, Siming Yang, Haitao Shi, Xiaofeng Ma, Feng Xue, Yi Zheng, Kou Cao, Hong Zhu, Da Wang, Yu Wu, Xingjun Zhao, Hongyu Zeng, Jie Gao, Haochen Li, Pincun Liu, Renwen Zhang

Tarantino meets Hong Kong Mafia in stripvorm, denk je bij de eerste beelden van ‘Have a Nice Day’. Wat is de meerwaarde van een geanimeerde vertaling van deze materie? Nee, we moeten het anders zeggen. Deze materie leent zich uitstekend voor animatie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Tarantino nooit had bestaan zonder de strip, maar dat voert hier te ver.

We hebben het over een Chinese original, niet over een kopie. De ‘romantische’ Japanse manga is ook ver weg, voor wie zou denken dat de Chinese animatie daar inspiratie zoekt. ‘Have a Nice Day’ is hard en situationeel. Personages lijken meubelstukken in een voortrazende wereld, speelbal van de empirische werkelijkheid. Fascinerend, en dialoogrijk uitgevoerd.

Het verhaal draait om Xiao Zhang, een kleine crimineel die een tas met geld van zijn baas steelt om een reis naar Zuid-Korea te financieren voor zijn vriendin, om haar ‘mislukte plastische chirurgie’ te herstellen. Klinkt leuk; we moeten er bij zeggen dat de film in juni 2017 werd terug getrokken van het Annecy International Animated Film Festival op vraag van de producent, omdat men geen ‘behoorlijke toestemming’ van de regering had om internationaal te worden vertoond (aldus Wiki).

Helemaal beoordelen kunnen we de beweegredenen niet, maar gezien de kwaliteit van de Chinese film in het algemeen (met name de producties uit Hong Kong) zal er alle reden zijn om aan te nemen dat er hier overheid-onwelgevallige praktijken worden verbeeld. Wij zagen onder meer een boeddhabeeld met een swastika op de borst en kunnen ons er wel iets bij voorstellen vanuit dat standpunt.

Soit, we hebben ‘Have a Nice Day’ gezien, en het is enigszins doorbijten. Gemakzuchtig misschien, maar we kregen een onmiskenbaar Kuifje-gevoel bij deze animatie, en dan zonder het westerse perspectief. De visuele humor (snel en situationeel) is zeker aanwezig maar het satirische gehalte (de film is aangekondigd als zwarte komedie) ontgaat ons.

Wat de film uiteindelijk voor je wint zijn het plezierige tempo en de genuanceerde gezichtsuitdrukkingen. Wel kan het advies worden gegeven een Chinese kennis mee te nemen naar het filmhuis, of een goede inleider op dit gebied aan te horen.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 26 april 2018
DVD-release: 22 maart 2019