Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Kunst, kitsch en kenners – Fjällbackamorden: I betraktarens öga (2012)

Regie: Jörgen Bergmark | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Claudia Galli, Richard Ulfsäter, Ellen Stenman Göransson, Pamela Cortes Bruna, Lennart Jähkel, Ann Westin, Simon Brodén, Lukas Brodén, Sofia Zouagui, Per Morberg, Philomène Grandin, Christoffer Nordenrot, Marie Delleskog, Johan Hedenberg, Anki Lidén, Karin Bergquist, Monica Nielsen, Emma Swenninger, Matias Varela, Jenny Hurtigh, Jonas Rimeika, Louise Rehnquist, Christian Johansson, David Levi, Måns Ellmark

De Deense versie van ‘Tussen kunst en kitsch’ strijkt neer in Fjällbacka. Tegelijkertijd komt het jongere zusje van Erica, Anna ook langs omdat zij als makelaar een huis gaat laten zien aan de aalgladde presentator van dit programma. Helaas gaat de komst van dit programma gepaard met een paar vervelende gebeurtenissen. Zo wordt een vrouw bewusteloos aangetroffen in haar auto – door een overdosis insuline blijkt later, hierdoor raakt zij in een coma. Vlak daarna wordt de man, waarvan het publiek geheim is dat het haar minnaar is, vermoord gevonden in het pand waarin de televisieopnames worden gemaakt. Wat is de oorzaak van deze gebeurtenissen? Patrik en de politie van Fjällbacka gaat dit met natuurlijk de ongevraagde hulp van Erika onderzoeken.

Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Kunst, kitsch en kenners’ is de laatste film in de eerste reeks van de Fjällbacka Murders. In dit deel wordt een nieuw bijpersonage geïntroduceerd, namelijk het jongere zusje van Erika, Anna. Zij speelt ook in de boeken van Läckberg een belangrijke rol. Het is alleen jammer dat deze rol, net zoals de meeste bijrollen in de Fjällbacka Murders, veel te veel op de oppervlakte blijft om echte sympathie los te maken bij de kijker. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij de collega’s van Patrik bij de politie die wellicht ook wat meer aandacht zouden mogen krijgen. Zij komen namelijk wel in alle verhalen terug maar blijven toch wel onbekenden voor de kijker.

De rol van Erika in het oplossen van de misdaden in de verhalen van de Fjällbacka Murders en ook in ‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Kunst, kitsch en kenners’ is echter wel erg groot, ook als je dit vergelijkt met de boeken. Je gaat je als kijker wel een beetje afvragen wat de politiemacht van Fjällbacka zou moeten als een van hen niet was getrouwd met deze nieuwsgierige schrijfster en dit komt het realiteitsgehalte van het geheel daarom ook niet echt ten goede.

Toch is ‘Kunst, kitsch en kenners’ net als de meeste andere afleveringen van de Fjällbacka Murders serie uiteindelijk wel onderhoudend en de ontknoping is verrassend. Evengoed een ruime voldoende dus.

Sylvia Bakker

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Kunst, kitsch en kenners’ verschijnt dinsdag 29 oktober 2013 op DVD (3-DVD box, Fjällbacka Murders – seizoen 1).