Can You Keep a Secret? (2019)

Recensie Can You Keep a Secret CinemagazineRegie: Elise Duran | 95 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Alexandra Daddario, Tyler Hoechlin, Kimiko Glenn, Laverne Cox, Sunita Mani, Judah Friedlander, Ashlyn Alessi, Sam Asghari, Bobby Tisdale, Kate Easton, David Ebert, Olga N. Bogdanova, Lexa Hayes, Chris LeMonda, Austin Ferris, Robert King

Zeg je chicklit, dan zeg je Sophie Kinsella. De Britse schrijfster – een pseudoniem van Madeleine Townley – is de ongekroonde koningin van het genre, vooral dankzij de succesvolle ‘Shopaholic’-reeks rond de aan winkelen verslaafde journaliste Becky Bloomwood. Tussen de bedrijven door produceert veelschrijver Kinsella ook op zichzelf staande verhalen, zoals ‘The domestic goddess’ (in ons land uitgebracht onder de naam ‘Aanpakken!’). In de biografie op haar website staat met gepaste trots vermeld dat haar boeken meer dan veertig miljoen keer over de toonbank in meer dan zestig landen zijn gegaan, en dat haar werk in ruim veertig talen verschenen is. Ook de filmwereld heeft Kinsella’s werk ontdekt: de eerste twee boeken uit de ‘Shopaholic’-serie werden verwerkt tot de romantische komedie ‘Confessions of a Shopaholic’ (2009), met Isla Fisher in de rol van Becky Bloomwood en – hoe kan het ook anders? – Hugh Grant als haar baas en love-interest Luke Brandon. Ook van de op zichzelf staande roman ‘Can You Keep a Secret?’ – in Nederland vertaald tot ‘Hou je mond!’- is nu een romantische komedie verschenen. Waren de recensies voor ‘Confessions of a Shopaholic’ al niet mals, die voor de tweede Kinsella-verfilming zijn zo mogelijk nóg vernietigender.

Het centrale personage in ‘Can You Keep a Secret?’ (2019) luistert naar de naam Emma Corrigan en wordt gespeeld door Alexandra Daddario, die we onder meer kennen uit de ‘Percy Jackson’-reeks en de remake van ‘Baywatch’ uit 2017. Emma is een nogal neurotisch type dat werkzaam is op de marketingafdeling van een financieel niet al te sterk staande producent van biologische voeding. Haar goede suggesties worden niet opgepakt en na een mislukte pitch in Chicago pakt ze gedesillusioneerd het vliegtuig terug naar huis. Tijdens de nogal hevige turbulentie vreest ze dat haar laatste uur geslagen heeft (hadden we al gezegd dat ze nogal neurotisch is?) en gooit ze al haar geheimen eruit tegen de knappe maar wildvreemde man die naast haar zit in het vliegtuig. En die ontboezemingen zijn vrij gênant: niet alleen klaagt ze over haar werk en haar vreselijke collega’s, ook haar verwijfde flapdrol van een vriendje Connor (David Ebert) – en dan natuurlijk vooral zijn erbarmelijke prestaties tussen de lakens – moet eraan geloven. Emma kent totaal geen schaamte; deze man ziet ze toch nooit meer. Denkt ze.

Want, je voelt hem vast al aankomen: de volgende dag blijkt de knappe vreemdeling niemand minder dan Jack Harper (Tyler Hoechlin), de opperbaas van het bedrijf, te zijn. Waar zij zich aanvankelijk vooral heel erg opgelaten voelt, zoekt hij haar aandacht telkens weer op, af en toe een plaagstootje uitdelend. Ze besluiten af te spreken elkaar in vertrouwen te nemen: als hij belooft haar ontboezemingen voor zich te houden, zal zij aan niemand vertellen dat hij die ene dag ook in Chicago was (want om de een of andere reden mag niemand dat te weten komen). Door de aandacht van Jack krijgt Emma zelfvertrouwen en durft ze het heft in eigen handen te nemen. Ze maakt het uit met Connor en als Jack haar mee uit vraagt, bloeit er een romance op. Waar hij alles van haar weet, komt zij amper te weten wie hij eigenlijk is en je voelt al aan je water dat dat een wig zal drijven tussen de twee kersverse geliefden.

‘Can You Keep a Secret?’ mag dan een romantische komedie zijn, de chemie tussen de hoofdrolspelers ontbreekt en de humor is negen van de tien keer pijnlijk ongrappig. Daddario oogt dan misschien als een vlotte ‘girl next door’, en ze doet vast haar best er wat van te maken, maar ze komt niet goed uit de verf. En Hoechlin heeft een mooie kaaklijn en hunky zwoele blik, maar meer dan dat is het niet. Allicht dat dat (in elk geval mede) komt door de matige uitwerking van de personages en het gebrekkige scenario (het script is van de hand van Peter Hutchings), want ook de nevenpersonages zijn de moeite niet waard. Emma’s huisgenoten Lissy (Sunita Mani) en Gemma (Kimiko Glenn) mogen opdraven in bizarre outfits, haar collega’s en manager (Laverne Cox uit ‘Orange is the New Black’) zijn zo eendimensionaal als een A4’tje en ex-lover Connor roept uitsluitend een ongemakkelijk gevoel op. Het lijkt wel of de makers dachten door zo veel mogelijk LHBTI-karakters bij elkaar te stoppen de ultieme 21e-eeuwse film te kunnen maken, maar zo werkt het uiteraard niet als je de personages niet tot leven weet te wekken. Het flinterdunne verhaaltje laat zich nog voor de geanimeerde openingscredits (die ironisch genoeg achteraf gezien het hoogtepunt van de film bleken te zijn) al van A tot Z uitstippelen. Nou willen we bij dat een film bij hoge uitzondering nog wel eens vergeven, bijvoorbeeld omdat de personages zo charmant of sympathiek zijn, de humor zo leuk of de aanpak verfrissend. Maar ‘Can You Keep a Secret?’ heeft niets van dit alles.

Deze tweede Kinsella-verfilming is een tenenkrommende exercitie geworden, die niet alleen voorspelbaar en gênant is, maar ook oubollig overkomt, juist omdat men zo zijn best doet van deze tijd te zijn. Misschien dat alleen de verstokte superfans van de Britse schrijfster dit kunnen pruimen, al lijkt het ons sterk.

Patricia Smagge

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 28 november 2019