Cats: op zoek naar Kattopia – Cats and Peachtopia (2018)

Recensie Cats: Op zoek naar Kattopia CinemagazineRegie: Gary Wang | 87 minuten | animatie, avontuur, familie | Nederlandse stemmencast: Erik van der Horst, Matheu Hinzen, Peggy Vrijens

‘Cats: op zoek naar Kattopia’ is een in China gemaakte animatiefilm over Raf, een jong, ondernemend en inventief katje dat haaks op de wensen van zijn dikke altijd thuisblijvende vader Banjer de wijde wereld in wil. Het doel van zijn ontdekkingsreis is Kattopia, waar zijn vader hem over verteld heeft. Daar op die berg, aan de overkant van de rivier, zou Rafs moeder namelijk verblijven, zo heeft Banjer zijn zoon ooit voorgelogen. Als hun baasje, woonachtig in een toch al krap Chinees appartement, op een dag nóg een huisdier meeneemt – een ara die naar eigen zeggen al tien huishoudens heeft gehad en álles van de wereld gezien heeft – raakt Raf nog meer in de ban van Kattopia. Zijn besluit staat vast: hij moet en zal op reis! Wanneer één van Rafs dappere pogingen de rivier over te steken tegen alle verwachtingen in, lukt, aarzelt Banjer niet en gaat hij – met Ar in zijn kielzog – op zoek naar zijn zoon. So far, so ‘Finding Nemo’.

Want ja, het verhaal van ’Cats: op zoek naar Kattopia’ lijkt behoorlijk op die Pixar-hit. We volgen zowel Raf als Banjer en wanneer ze elkaar uiteindelijk gevonden hebben, is het verre van eind-goed-al-goed. Ook vinden we elementen uit heel veel andere animatiefilms, ‘Johan en de verenkoning’, ‘Over the Hedge’, ’Rio’ en zelfs ‘De aristokatten’. Heel storend is dat niet, omdat er genoeg visuele pracht overblijft om je aan te laven. Technisch zit ‘Cats: op zoek naar Kattopia’ namelijk goed in elkaar: de details in de omgeving zijn erg fraai, wat vooral tot uiting komt in Rafs vlucht over de Chinese metropool. De omgeving doet erg authentiek aan, wat je – gelukkig maar – dan weer niet kunt zeggen van de personages. Banjer is bijna een karikatuur van een dikke huiskat en de zwerfkat die vroeger zijn beste vriend was lijkt meer op een panter dan op een kat. Talloze andere dieren maken hun opwachting in dit animatie-avontuur, met elk hun eigen bijzonderheden. Aaibaarheid is vaak ver te zoeken, want de meesten zijn irritant of ronduit vijandig. Alleen Raf roept eigenlijk knuffelverlangens op, maar zijn personage is dan weer te druk om mensen massaal naar de dierenwinkel te laten rennen (wat natuurlijk dan weer een zegen is).

Het verhaal zelf is jammer genoeg niet zo boeiend. Er is iets met een glazen-beelden-ontwerper, een geheimzinnige ketting (die veel minder mysterieus is dan ie lijkt) en dieren die gebruikt worden ter inspiratie of als offer, maar er is iets mis met de opbouw van de film. Het zit te vol met ideeën die weliswaar wel netjes uitgewerkt worden, maar niet als een geheel voelen. Het maakt het allemaal te ingewikkeld. En op het eind vliegt de film helemaal uit de bocht, met een boodschap die niet echt wil landen. Regisseur Gary Wang, die ook het scenario schreef, wilde het belang van de rol van vaders in het leven van kinderen de in China blijkbaar nodige aandacht geven, maar dat komt er in deze film niet echt uit. ‘Cats – op zoek naar Kattopia’ is niet direct de beste keuze om te kijken, maar voor kinderen die houden van een ‘Finding Nemo’-achtig verhaal met veel dieren en ouders die niet al te veel waarde hechten aan een coherent verhaal is de film gedurende de speelduur best vermakelijk. Verwacht echter geen memorabele kijkervaring.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 18 april 2019
VOD-release: 12 augustus 2019
DVD-release: 20 augustus 2019