Center Stage: Turn It Up (2008)

Regie: Steven Jacobson | 95 minuten | drama | Acteurs: Rachele Brooke Smith, Kenny Wormald, Sarah Jayne Jensen, Peter Gallagher, Ethan Stiefel, Lucia Walters, Nicole Munoz, Daniela Dib, Sean Carey, Danielle DeMi, Coby Green, Crystal Lowe, Nathalie Marrable, Maya Massar, Aliyah OBrien, Christopher Russell, Harry Shum Jr., Jacqueline Ann Steuart, Kyle Toy, Christian Vincent, Tara Wilson

De dansfilm ‘Center Stage: Turn It Up’ is een soort van vervolg op de dansfilm ‘Center Stage’ uit 2000, waarin een aantal dezelfde acteurs, nu vooral te zien in bijrollen, meedoen. Waar die film focuste op een groep dansers aan de American Academy of Ballet, volgt deel 2 de avonturen van Kate Parker (Rachele Brooke Smith).

Kate woont samen met haar zusje Bella (Nicole Munoz) met hun aan drank verslaafde vader in Detroit. De film begint als Kate met haar vrienden haar dansmoves laat zien op straat, waar blijkt dat ze een geweldige streetdancer is die hiphop met klassieke dansbewegingen combineert. Het klassiek ballet heeft ze geleerd van videobanden; les heeft ze hier nooit in gehad. Toch wil ze proberen het te gaan maken bij de prestigieuze American Academy of Ballet. Ze verlaat huis en haard, maar komt helaas niet door de audities. Als de jury moet beslissen tussen Kate en haar rivale Suzanne Von Stroh (Sarah Jayne Jensen), wordt laatstgenoemde uitgekozen, want haar rijke vader financiert de balletschool. Kate vertelt haar zusje dat ze wel is aangenomen, en in plaats van naar huis te gaan probeert ze op een andere manier aan de bak te komen. Door danser Tommy (Kenny Wormald), die ze tijdens de auditie heeft ontmoet en die wel is aangenomen, wordt ze geïntroduceerd in een nachtclub, waar ze haar streetdance moves laat zien en hiermee zo’n indruk maakt op de eigenaar dat hij haar een baan als serveerster aanbiedt. Op de balletschool wordt Tommy geheel per toeval aan Suzanne gekoppeld als vaste danspartner. Maar, in zijn vrije tijd oefent hij liever met Kate dan met Suzanne. Het wordt duidelijk dat Tommy en Kate elkaar wel zien zitten, maar Kate is niet blij als Tommy steeds meer succes heeft met Suzanne.

Hoewel ‘Center Stage: Turn It Up’ helaas geen goede film genoemd kan worden, is het voor de dansliefhebber toch geen hele vervelende manier om anderhalf uur door te brengen. Er zit lekker veel dans in de film, hoewel veel dansscènes in andere films, zoals recentelijk nog in ‘Step Up 2′, iets spectaculairder in beeld gebracht werden. Wat dat betreft oogt ‘Center Stage: Turn It Up’ een tikkeltje achterhaald. Wel is het leuk om te zien dat ballet in deze film eens een keer als iets stoers, of in ieder geval niet als iets heel truttigs, wordt neergezet, wat in veel dansfilms wel het geval is.

Wat de film vooral tegenwerkt is het totaal oninteressante hoofdpersonage. Rachele Brooke Smith, voor wie dit haar eerste en enige filmrol is, is een type à la Britney Spears, en is duidelijk uitgekozen voor deze rol vanwege haar kwaliteiten als danseres, want acteren kan ze niet. Daarnaast komt ze niet sympathiek over en kan haar lot je als publiek niet veel schelen. Sarah Jayne Jensen, die eerder te zien was in onder andere ‘Hairspray’ (2007), weet veel meer van haar rol te maken, en haar gun je die felbegeerde danscarrière dan ook wèl.

De belabberde acteerprestaties, saai neergezette dansscènes en het van oninteressantheid nauwelijks na te vertellen verhaal, maken van ‘Center Stage: Turn It Up’ een weinig spetterende film, met soms tenenkrommende scènes, zoals die waarbij Kate en Tommy na een date opeens beginnen te dansen rond een fontein. Leuk in een ouderwetse musical, maar belachelijk in een film als deze.

Al met al is ‘Center Stage: Turn It Up’ nog wel te pruimen voor dansliefhebbers of jonge pubermeisjes die niet veel eisen stellen aan een film. Behoor je niet tot deze één van deze doelgroepen, dan kun je deze film maar beter links laten liggen.

Franka Kersten