Cheeky – Trasgredire (2000)

Regie: Tinto Brass | 84 minuten | erotiek, romantiek | Acteurs: Yuliya Mayarchuk, Jarno Berardi, Francesca Nunzi, Max Parodi, Mauro Lorenz, Leila Carli, Vittorio Attene, Antonio Salines, Chiara Gobbato, Remo Pizzaroni, Mauro Sangiorgi, Alberto Passone

Erotische films staan van oudsher bekend om het prediken van de vrije liefde en het blootleggen van hypocrisie. Het maakt het overbruggen van de speeltijd tussen de vrijscènes draaglijk en het recenseren van films in dit genre de moeite waard. De recensent heeft toch al niets te klagen want hij of zij krijgt gratis en voor niets een recensie-exemplaar van een seksfilm thuisgestuurd. Wel blijven opletten, want er kan zomaar een boodschap van de maker langskomen.

Ook de films van de Italiaanse regisseur Tinto Brass ontkomen niet aan bovenstaande kwalificaties. ‘Cheeky’ – Engels voor brutaal en tevens verwijzend naar cheeks (billen) gaat vrolijk van start met een door een Londens park huppelende Carla, gespeeld door de aanstekelijk lachende Oekraïense Yuliya Mayarchuk. Iedereen in het park – jong en oud, straight en gay – zit aan zijn of haar partner en Carla zelf is niet te beroerd om haar unspeakables te laten zien aan een potloodventer. Voor wat hoort wat tenslotte. Carla is een levenslustig meisje dat wel wat over heeft voor de medemens en ze stond op de dvd-hoes toch al in haar blote billen, dus so what.

Vriend Matteo is echter verre van levenslustig. De studiebol zit een beetje jaloers te zijn in Italië – met een dominante moeder meekijkend over de schouder – terwijl Carla ze bruin bakt in Inghilterra. Gelukkig raakt Matteo na het zien van het Londense vrijendemensenpark uiteindelijk overtuigd van de juistheid van Carla’s vrijpostigheden (verdrietige bui? Laat je door een onbekende in een steegje nemen) en spreekt hij plots wijze woorden als: “Het is niet je waarheid maar je verraderlijkheid waar ik opgewonden van raak. Zweer dat je voor altijd tegen me blijft liegen”.

Mooi. Vrolijk huppelen de gelieven het park uit, maar niet voordat Carla eerst nog eens haar vlinderslipje aan een boze politieman heeft laten zien. Voor de liefhebbers en de bezorgden onder ons: Tinto Brass gaat redelijk ver met het in beeld brengen van het liefdesspel (wel geslachtsdelen, niet samengebracht), maar ‘Cheeky’ is geen pornofilm. Het is een speelse Italiaanse sex romp movie met weinig verhaal en een beroerde Engelse nasynchronisatie. Ziet er best goed uit hoor, maar het is half werk.

Jan-Kees Verschuure