Children Who Chase Lost Voices from the Deep Below – Hoshi o ou kodomo (2011)

Regie: Makoto Shinkai | 116 minuten | drama, animatie, avontuur | Originele stemmencast: Hisako Kanemoto, Kazuhiko Inoue, Miyu Irino, Rina Hidaka, Fumiko Orikasa, Sumi Shimamoto, Junko Takeuchi

Sommige animatiefilms overstijgen hun genre. Zo ook dit fijngevoelige Japanse sprookje van Makoto Shinkai over een meisje die een bovennatuurlijke vriend verliest en afdaalt in de onderwereld om hem terug te halen. Alles is uiterst subtiel met schitterend visueel werk, dat vooral naarmate het einde vordert immer meer innovatief en sprankelend lijkt te worden. De film, met de geweldig mooie titel ‘Children Who Chase Lost Voices from the Deep Below’, geeft een fraaie kijk in een van de vele oude mythologieën van Japan.

Zo worden we binnengeleid in Agartha, een eeuwenoude ondergrondse stad waar de goden zich hebben gevestigd nadat de schepping compleet was en op eigen benen kon staan. Langzaam aftakelend door menig inval van de ‘topbewoners’, zoals de mensen op aarde daar worden genoemd, kenmerkt het landschap zich door ruïnes en de verschijning van menig bovennatuurlijk wezen. Hier wordt de creativiteit van schrijver Makoto Shinkai en zijn animatoren duidelijk. Op schitterende manieren worden er goden, geesten en monsters geschapen die ieder zullen verbazen om hun vormen en kleuren. Het is op dit moment dat de film zich pas echt los weet te maken van andere anime-films en een creatief op zichzelf wordt. Omdat het verhaal zich daarnaast van de clichés aan tochten naar de onderwereld weet los te maken, presenteert ‘Children Who Chase Lost Voices from the Deep Below’ zich als een intens en origineel Japans sprookje. Nooit zijn de creaties van Shinkai en de zijnen groter dan het verhaal dat ze willen vertellen en het thema dat ze willen aansnijden, al zijn het wel deze karakters die je het beste bijblijven. Gelukkig worden ze goed gedoseerd, zodat er geen overtal aan bijzondere wezens ontstaat, en de narratieve constructie niet onderuit wordt gehaald.

De film stroomt zo in een rustig – doch niet traag – tempo naar zijn onvermijdelijke conclusie en wordt hoe langer meer intens. ‘Children Who Chase Lost Voices from the Deep Below’ is een buitengewoon goede film met schitterend animatiewerk en een bewonderenswaardig origineel verhaal.

Luuk Imhann

Waardering: 4.5

DVD-release: 9 oktober 2012 (onder de titel ‘Journey to Agartha’).