Compassionate Sex – Sexo por compasión (2000)

Regie: Laura Mana | 101 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Elisabeth Margoni, Álex Angulo, Pilar Bardem, Alicia Montoya, Justo Martinez, Paulina Martel, José Sancho, Damián Alcázar, Leticia Huijara, Mariola Fuentes, Juan Carlos Colombo

‘Compassionate Sex’ (‘Sexo por compasión’) van debuterend regisseur én scriptschrijver Laura Mañá scoorde prijzen op het Guadalajara Mexican Film Festival (beste regisseur en publieksprijs) en de Sant Jordi Award voor ‘beste debuut’. Volkomen terecht! ‘Compassionate Sex’ is een zeer innemend sprookje over de in en in goede Dolores (een prachtrol van Elisabeth Margoni) die op een kwade dag door haar man Manolo (José Sancho) wordt verlaten. Hij kan niet meer tegen haar overdreven goedheid en neemt de kuierlatten.

Overmand door verdriet gaat Dolores biechten bij pater Anselmo (Juan Carlos Colombo). “Jij houdt van iedereen”, vertrouwt deze haar toe en dat blijkt te kloppen. Dolores bezoekt elke dag een bedlegerige, oude vrouw, leest het kind van de bakker voor, speelt voor oppas bij een koe en staat eigenlijk altijd voor een ieder uit het dorp klaar die met kleine of grote zorgen kampt. Floren (Mariola Fuentes), de caféhoudster van het dorp, nodigt Dolores uit een kamer bij haar te betrekken. Als Dolores voor de twee keer ter biecht gaat, vraagt ze pater Anselmo of hij haar kan leren zondigen. Dat kan hij niet, maar hij wil haar pas terug zien als ze gezondigd heeft.

Een man met een overspelige vrouw brengt haar op een idee. Als ‘Lolita’ gunt Dolores hem ‘compassionate sex’, sex uit erbarmen. Volgens Floren een ultieme daad van naastenliefde. De ene na de andere man meldt zich bij Lolita’s kamer en allemaal krijgen ze na haar ‘behandeling’ de zin in het leven terug. Zelfs de kleuren duiken weer op in het voorheen zo doodse dorpje. Lolita gaat zo ver in haar barmhartigheid dat de hoerenmadam uit de buurt zelfs komt klagen: “Dus jij bent degene die al neukend de mensheid probeert te redden?” Het hele dorp is tevreden met Lolita’s daden, maar wat als Manolo onverhoopt terugkeert?

Manolo keert terug en wordt als held ingehaald. Maar als hij de waarheid verneemt van Dolores lijkt het dorp weer terug bij af. Een slimme zet van de vrouw van de bakker doet Manolo tot inkeer komen. Het dorp, na jaren in verwachting van haar eerste kind, is niet langer ten dode opgeschreven…

‘Compassionate Sex’ is een heerlijk magisch romantisch sprookje. Ondanks het woordje ‘sex’ in de titel blijft het allemaal zeer beschaafd en rollen er prachtige types aan het netvlies voorbij, met als uitblinkers Dolores, de pater en de vrouw van de bakker. Sexuele gulheid in Mexico, een eigenzinnige, aparte filmbeleving. Heilige of hoer, that’s the question. Een echte ‘mustsee movie’ die een groot publiek verdient!

Ruud Stift